Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mareček prohrál boj s rakovinou

Sport

  9:39
PRAHA - Včerejší ligové zápasy probíhaly ve stínu smutné zprávy o odchodu jedné z nejvýraznějších osobností českého fotbalu. Jednačtyřicetiletý trenér Vlastislav Mareček, který naposledy působil v Teplicích a jako asistent u reprezentační jednadvacítky, podlehl v pražské nemocnici na Karlově náměstí rakovině.

Rána nejen pro Teplice. Odchod úspěšného trenéra Vlastislava Marečka včera rozesmutnil celou českou fotbalovou scénu. foto: ČTK

Kvůli Marečkově úmrtí byl odložen včerejší ligový zápas Brna s Teplicemi, o náhradním termínu svaz teprve rozhodne.

Mareček se léčil na rakovinu opakovaně. Před několika lety svůj boj vyhrál a mohl se vrátit ke své milované práci v roli fotbalového kouče. Angažmá v Teplicích už ale nedokončil.

Letos v zimě tým náhle opustil s tím, že ho čeká další léčba. Od té doby se stáhl do ústraní. Na dálku však stále spolupracoval s Teplicemi i s Ladislavem Škorpilem u národního týmu do 21 let.

První kroky v nové funkci s ním konzultoval i nynější hlavní trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička. „Odešel nám kamarád a českému fotbalu skvělý odborník, ale největší rána to je pro jeho rodinu,“ uvedl zlomeným hlasem Lavička. S kolegou naposledy hovořil ve čtvrtek.

Kdo byl Vlastislav Mareček
Datum a místo narození: 15. dubna 1966 v Uherském Hradišti
Hráčská kariéra: Kunovice (1974–89)
Trenérská kariéra: Kunovice (1989–94), Staré Město (1994–95), Zlín (1995–04), Teplice (2004–06)
Reprezentace: asistent reprezentace ČR do 16 let (1997–98), do 18 let (1998–00), do 20 let (2000–01), do 19 let (2002–03), do 21 let (2004–07)
Bilance v české lize: 45 výher, 31 remíz, 30 proher


O Marečkově další léčbě sice přicházely jen kusé informace, ovšem podle nich se zdálo, že kouč má stále šanci na uzdravení. „Doktoři mi řekli, že nádor odstranili, ale že pořád musíme bojovat,“ prozradil Mareček na konci června v rozhovoru pro deník Sport.

Neměl za sebou skvělou hráčskou minulost, ovšem v roli trenéra se brzy začal významně prosazovat u mládežnických týmů.

Na klubové úrovni si vydobyl renomé už ve Zlíně, výborně se mu vedlo také s Teplicemi.

Hoftych mu stačil věnovat vítězství v Liberci
Právě v Teplicích ho hráči uznávali jako pravého vůdce, proto je dnešní zpráva velmi citelně zasáhla. „Víme to asi hodinu, řekli nám to na soustředění v Brně před zápasem. Je to hrozná rána. Strašně jsme si přáli, aby ten boj vyhrál, ale nebylo mu souzeno. Ve čtvrtek jsem ho naposledy viděl v nemocnici a bylo znát, že už ztrácí energii,“ pravil šeptem zjevně zdrcený teplický kapitán Jiří Sabou, který měl k Marečkovi hodně blízko.

„Do Teplic mě přivedl a poznal jsem na vlastní kůži, jak žil fotbalem 24 hodin denně. Dokázal být autoritou i přítelem, bylo nám s ním v kabině fajn,“ řekl Sabou.
 Hodně na něj vzpomínají také ve Zlíně, především jeho současný trenér Pavel Hoftych. „Ta výhra je pro Vlastu Marečka,“ poslal poslední vzkaz svému kamarádovi po sobotním vítězství svého týmu v Liberci.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...