Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Martinův dlouhý únik na Vueltě skončil před cílem, vyhrál Mörköv

Sport

  18:00aktualizováno  19:55
CÁCERES (Španělsko) - Šestou etapu Vuelty vyhrál ve spurtu dánský cyklista Michael Mörköv, hrdinou byl ale Němec Tony Martin. Dvojnásobný mistr světa v časovce absolvoval téměř celý rovinatý úsek dlouhý 175 kilometrů v sólovém úniku, ale jen pár metrů před cílem v Cáceresu ho spurtující peloton pohltil.

Časovku jednotlivců v desáté etapě cyklistické Vuelty vyhrál suverénně Němec Tony Martin

Červený trikot lídra závodu udržel Ital Vincenzo Nibali. Všichni čtyři čeští jezdci dokončili etapu ve stejném čase jako vítěz, nejlepší z nich Roman Kreuziger je stále desátý. Leopold König klesl o jednu příčku a je čtrnáctý. Osmadvacetiletý Martin útočil na své druhé individuální vítězství na Vueltě. Vypracoval si až sedmiminutový náskok, ale nakonec neuspěl, i když jeho kolegové z týmu Omega Pharma-Quick Step se snažili v závěru stíhací jízdu hlavního pole brzdit.

"Byl jsem hrozně blízko a myslím, že si to dneska fanoušci užili," řekl Martin. I když mu vítězství proklouzlo mezi prsty, mrzutý z toho nijak zvlášť nebyl. Přiznal, že takovou sólovou jízdu neměl v plánu. "Doufal jsem, že se někdo přidá. Ale nikdo se k tomu neměl, tak jsem to zkusil," dodal Němec, jenž bere Vueltu i jako přípravu na mistrovství světa. V cílové rovince byl nejrychlejší dánský šampion Mörköv. Kreuzigrův kolega ze stáje Saxo-Tinkoff, jenž má na kontě řadu úspěchů z dráhy včetně olympijského stříbra z Pekingu, vybojoval své nejcennější vítězství na silnici.

Mörköv: Nebyl jsem si jistý, jestli jsem se neunáhlil

"Zaslouží velkou pochvalu. Prvenství Michaela ve spurtu balíku je asi překvapením pro všechny. On je sice hodně rychlý z dráhy, ale není to klasický spurtér," uvedl Kreuziger na svém webu. "Měl jsem dobrou pozici a vyvezl se za Cancellarou," líčil spurt Mörköv. "Věděl jsem, že na to mám, ale když jsem vyrazil, nebyl jsem si jistý, jestli jsem se neunáhlil. Byl to pořádný fofr a skoro na čáře jsme předjeli Tonyho Martina," prohlásil.

Český cyklista Roman Kreuziger (vlevo)

Druhý skončil stejně jako ve středečním finiši Argentinec Maximiliano Richeze a třetí byl Švýcar Fabian Cancellara, bývalý časovkářský šampion, jenž v závěrečných stovkách metrů pomohl pelotonu dorazit Martina. Německý uprchlík se musel spokojit se sedmou příčkou. "Odjel hned na začátku a nikdo s ním nechtěl jet. Asi nemohl počítat s tím, že by vydržel až do cíle, spíš to bral jako trénink pro časovku na mistrovství světa. Ale jel výborně," ocenil Martinův výkon Kreuziger. "Týmy se sprintery to moc dobře spočítané neměly a Martin byl dojet s velkou klikou. Kdyby jeli v úniku ještě s někým, tak jsme je nedojeli," dodal český jezdec.

Cyklistický závod Vuelta - 6. etapa

Guijuelo - Cáceres (175 km): 1. Mörköv (Dán./Saxo-Tinkoff) 3:54:15, 2. Richeze (Arg./Lampre), 3. Cancellara (Švýc./RadioShack), 4. Farrar (USA/Garmin), 5. Flecha (Šp./Vacansoleil), 6. Matthews (Austr./Orica), 7. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick Step), 8. Meersman (Belg./Omega Pharma-Quick Step), 9. Gilbert (Belg./BMC), 10. Brown (Austr./Belkin), ...42. Kreuziger (Saxo-Tinkoff), 78. König, 121. Bárta (NetApp), 125. Štybar (Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 22:38:07, 2. Horner (USA/RadioShack) -3, 3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -8, 4. Zubeldia (Šp./RadioShack) -16, 5. Valverde (Šp./Movistar) -21, 6. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -26, 7. Urán (Kol./Sky) -28, 8. Moreno (Šp./Kaťuša) -31, 9. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -38, 10. Kreuziger -42, ...14. König -48, 82. Bárta -15:39, 88. Štybar -17:15.

Autoři: ,