Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

McGregora fanoušci za ego milují, Mayweathera nenávidí. Je tu stále rasismus. I od mých bratrů, bouří boxer

Conor McGregor a Floyd Mayweather v další roztržce. foto: Reprofoto

Praha - Fanoušci celého světa řešili po zápase mezi vítězným Dustinem Poirierem a poraženým Conorem McGregorem mnohé, americká boxerská legenda Floyd Mayweather ale vzala hodnocení duelu úplně z jiného konce. Postěžovala si na rasismus ve společnosti, díky kterému je chování McGregora obdivováno, totéž z jeho strany ale kritizováno.
  11:57

Začalo to tak nějak nevinně. Relativně neznámý a menší instagramový profil přišel ještě v sobotu s následující otázkou: „Proč je Floyd Mayweather nenáviděn za to, jak se chová (chlubí), ale Conor McGregor je za stejné chování milován? Řekněte nám svůj názor.“

Komentáře se rozhodně objevily, ovšem v neděli po poledni přišla reakce, kterou nejspíše ani autoři nečekali. Od jednoho ze dvou zmíněných v onom statusu. Od Mayweathera. A ten se pořádně rozparádil, zjevně mu toto téma leží už nějaký ten pátek v žaludku.

"Nikdy jsem nic takového neviděl. Úplně mě rozhodil. Trefil mě na nos, začal...
Conor McGregorv akci proti Donaldovi Cerronemu.

„Ten příspěvek jsem viděl. Můj názor je takový, že Con Artist McLoser (slovní hříčka se jménem Conor McGregor volně přeloženo jako Umělecký podvodník McZtroskotanec) mi může ukrást veškerou slávu a bude stále milován, zatímco já nenáviděn,“ začal své povídání za měsíc čtyřiačtyřicetiletý fenomenální boxer, kterého čeká krátce před narozeninami exhibice s Youtuberem Loganem Paulem.

Na co oba komentáře narážely? Jak Mayweather, tak McGregor umí peníze bojovými sporty vydělat, stejně jako je rozházet. Navíc Ir k tomu přidává i řadu prohřešků mimo bojovou scénu, na krku má mimo jiné obvinění ze znásilnění a další menší delikty, za které už musel před soud. Američan sice není svatoušek, ostatně za týrání bývalé partnerky skončil na tři měsíce za mřížemi, poslední roky ale „seká“ v tomto směru latinu.

Přesto je neustále konfrontován se svým bujarým osobním životem, mimo jiné v Las Vegas, kde žije, otevřel před pár lety luxusní noční klub. Dlužno dodat, že miliardu dolarů, které si vydělal, jsou zasloužené. Většina jeho jmění, díky čemuž žije v luxusu, pochází z boxerského ringu, na rozdíl například právě od McGregora se vlastně nikdy „nezaprodal“ pro marketingové a reklamní aktivity.

„Díky tomuto všichni víme, že je rasismus stále mezi námi. Věřte ale tomu, že tahle nula nebude nikdy jako já. Nikdy nebude na stejné úrovni jako já. Byl jsem vytvořen z jiného materiálu, mé myšlení je z jiné planety, moje dovednosti jsou dokonalé, jsem rozený vítěz a ano, někdy mluvím hodně sprostě, ale pokaždé to dokážu odůvodnit. Proto mě většina lidí tolik nenávidí,“ pokračoval ve svém rozboru muž, který odešel do boxerského důchodu neporažen v 50 profesionálních duelech.

„Je smutné, že můžete být chudým černým dítětem pocházejícím z ghetta, které se celý život potýká s rasismem, a nesmírně tvrdě maká, aby zajistil sobě a své rodině lepší život, přesto stejně většina nenávisti pochází od mých vlastních lidí,“ neodpustil si rýpnutí do krajanů i dalších lidi tmavé pleti.

Pravdou je, že ačkoliv dostal do vínku boxerský dar od Boha (a svých dvou strýců a otce, kteří byli všichni špičkovými boxery), dětství v Grand Rapids nedaleko Detroitu neměl z nejlehčích. Právě ale díky jeho genům na tuto skutečnost zapomíná, zatímco příběh McGregora, který coby „chudý irský kluk ke slávě a bohatství přišel“, zná skoro každý fanoušek bojových sportů. A nejen těch, ostatně už o sobě stihl natočit film.

Na závěr naznačil, proč si reakci připravil až po prohraném duelu s Poirierem na UFC 257. „Conor nedokáže vyhrávat ani ve svém vlastním sportu, ale mluví o (boxerském) zápase s Pacquiaem. Nikoho to nezajímá. Moje odpadky chtějí bojovat proti sobě,“ dodal na závěr s připomínkou, že v roce 2015 zdolal přesvědčivě na body filipínskou legendu a o dva roky později v deseti kolech ukončil při boxerské premiéře také McGregora.

Ir ještě před duelem právě o boxerském souboji s Pacquiaem opakovaně mluvil, dokonce naznačil, že je dohoda de facto na stole (oba spojuje stejná manažerská skupina Paradigm Sports). Nejspíše minimálně pro tuto chvíli tento střet padá.

Zajímavé ale jistě bude, jak McGregor na ostrá slova bývalého soupeře zareaguje, rozhodně mu totiž neunikla. A člověka také napadne otázka, jak by celý komentář Mayweather sepsal ve chvíli, kdyby Ir v noci na sobotu zvítězil…