Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

McLaren přišel o všechny body

Sport

  19:39
PAŘÍŽ - Rekordní tresty vynesla Světová rada motoristického sportu v Paříži. Stáj formule 1 McLaren-Mercedes za špionáž soupeřů přišla o všechny body v Poháru konstruktérů a navíc musí zaplatit 100 milionů dolarů.

McLaren přijde o všechny body v Poháru konstruktérů. foto: AFP

"McLaren ztrácí všechny body a už v této sezoně nemůže žádné získat," oznámil krátce po vynesení verdiktu prezident FIA Max Mosley. McLarenu hrozí postih i pro příští rok, ale o tom se bude ještě rozhodovat v prosinci.

Pilotů Lewise Hamiltona a Fernanda Alonsa se bodový odpočet netýká, takže pořadí jednotlivců zůstalo i po dnešním verdiktu nejvyššího orgánu FIA stejné. Britský mladíček nadále vede šampionát s tříbodovým náskokem před dvojnásobným mistrem světa.

"Spolupracovali s námi a poskytli nám cenné informace. Proto si smějí body ponechat," vysvětlil Mosley.

Dvojnásobný mistr světa Alonso poskytl informace písemně a dnes se ve Spa připravoval na nedělní Velkou cenu Belgie, lídr šampionátu Hamilton a testovací pilot Pedro de la Rosa přijeli na jednání do Paříže.

"Je to šok"
Norberta Hauga, sportovního ředitele společnosti Mercedes dodávající McLarenu motory, tvrdý trest zaskočil. "Takový trest je šok pro všechny v týmu a jak sleduji první reakce médií a publika, tak i pro širokou veřejnost," uvedl Haug.

McLaren se proti verdiktu může odvolat. "Věříme, že máme důvody pro odvolání. Ale samozřejmě si počkáme na zjištění FIA, která teprve budou zveřejněna," řekl šéf týmu Ron Dennis. "Nejdůležitější je, že budeme závodit o víkendu, ve zbytku sezony a v příští sezoně," dodal.

Rada dospěla k rozhodnutí po desetihodinovém jednání. Zvrátila tak verdikt z 26. července, kdy McLaren ještě kvůli nedostatku důkazů vyvázl bez trestu. Po dnešku tak míří k titulu v týmové soutěži Ferrari, které má najednou místo  dvaadvacetibodového manka náskok 57 bodů před týmem BMW-Sauber. Do konce mistrovství světa zbývá odjet čtyři závody.

Ferrari: Jsme spokojeni
Prezident italské stáje Luca di Montezemolo už v úterý prohlásil, že by mu titul od zeleného stolu vůbec nevadil a považoval by ho za zasloužený. Dnešní verdikt vyvolal v italském týmu pozitivní reakci. "Ferrari je spokojeno, že se teď ukázala pravda," uvedla stáj v oficiálním prohlášení.

Špionážní aféra vypukla na začátku července, kdy se ukázalo, že se z Ferrari k tehdejšímu šéfmechanikovi McLarenu Mikeu Coughlanovi dostalo 780 stran tajných dat. Údajně mu je předal bývalý mechanik Ferrari Nigel Stepney.

Vedení McLarenu okamžitě Coughlana propustilo, ale kvůli podezření ze špionáže už v červenci řešila případ Světová rada. Tehdy tým osvobodila, protože se nedokázalo, že stáj díky tajným materiálům získala výhodu v závodech. Prezident FIA Mosley se tehdy vzápětí odvolal, ale než se stihlo odvolání vyřešit, objevily se nové důkazy. Na jejich základě dnes Světová rada původní verdikt změnila.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!