Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

McLaren zaplatí jen polovinu pokuty

Sport

  21:30
PAŘÍŽ - Stáj formule 1 McLaren za špionážní aféru nakonec z rekordní pokuty 100 milionů dolarů sama zaplatí polovinu. Informovala o tom Mezinárodní automobilová federace FIA. Peníze budou rozděleny mezi národní svazy a použity na zvýšení bezpečnosti při závodech.

McLaren Mercedes pokutu ustojí. foto: ČTK

Konečná výše pokuty mohla být vyčíslena až po skončení šampionátu, který vyvrcholil v neděli v Sao Paulu. Část pokuty totiž představovala zisk McLarenu za umístění v Poháru konstruktérů.

V něm sice tým přišel kvůli špionáži o všechny body, bez odečtu by v něm však obsadil druhé místo. Za něj by od pořadatele seriálu dostal na prémiích necelých 50 milionů dolarů, o které rovněž přišel. Nyní musí doplatit zbytek ze stomilionové pokuty.

"Na základě rozhodnutí Světové rady motoristického sportu ze 13. září bude suma kolem 50 milionů dolarů zaplacena na konto FIA v prosinci," uvedlo dnes vedení federace.

McLaren byl potrestán za to, že získal dokumenty s tajnými daty o vozech konkurenčního týmu Ferrari, který nakonec opanoval jak Pohár konstruktérů, tak šampionát jezdců díky vítězství Fina Kimiho Räikkönena.
Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč