Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Mesiáš Beckham učil milovat fotbal

Sport

  11:04
PRAHA - Nešlo o obyčejný fotbalový přestup. Spíš se hovořilo o mesiášském poslání. Příchod Davida Beckhama do Spojených států měl vyvést opomíjený fotbal ze stínu mnohem sledovanějšího basketbalu, baseballu či amerického fotbalu.

David Beckham. foto: ČTK

Anglická ikona nejdřív na začátku roku kvůli sporům s koučem Fabiem Capellem odmítla prodloužení kontraktu v Realu Madrid a v létě vyrazila do zámoří. Američané přijali letní posilu LA Galaxy za svou. Většina z nich však vidí v Beckhamovi spíš filmovou hvězdu než záložníka s vynikajícím citem pro zahrávání přímých kopů. A nejpopulárnější hra na světě je stále příliš nebere.

David Beckham v centru pozornosti.„Fotbal nesnáším. Než padne gól, trvá to roky. Když tady ale je Beckham, budu se dívat. Má hezké sexy tělo,“ tvrdila Alexandra Gillardová, jedna z fanynek, jež rychle propadly kouzlu někdejšího kapitána anglické reprezentace.

První zápas kalifornského klubu s Beckhamem v sestavě monitorovalo devatenáct televizních kamer. Jedna z nich byla neustále namířena na hráče s číslem 23. Vůbec nevadilo, že se v exhibičním utkání proti Chelsea dostal Beckham na trávník kvůli problémům se zraněným kotníkem až na posledních dvanáct minut.

Spasitel není kanonýr
Právě kvůli zdravotním potížím jeho forma kolísala. LA Galaxy se nakonec rozplynula i vidina postupu do vyřazovacích bojů Major League Soccer. Reklamní potenciál mimo hřiště ale dokázal Beckham využít na sto procent. Smlouvy se sponzory tvořily víc než devadesát procent z jeho příjmů, které se vyšplhaly nad 100 milionů dolarů.

Popularitu si v Americe užívala i Beckhamova manželka Victoria alias Posh Spice. Na snímku v show Larry Kinga.Atraktivitu fotbalové superstar podpořila také aura hvězdného páru, který Beckham tvoří s manželkou Victorií, členkou populární skupiny Spice Girls. Za prvním půlrokem pobytu „usměvavého chlapce z Londýna“ v USA přesto zůstává jemná pachuť.

Možná je to přehnanými nároky, jež Beckham jednoduše nemohl splnit. Podle legendárního Brazilce Pelého byl americký spasitel prezentován fanouškům jako kanonýr, což neodpovídá realitě. „Všude říkali, že přijde velký střelec gólů, jenže to Beckham není,“ vysvětlil Pelé.
Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...