Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Milionáři s rudou hvězdou na čele

Je Čína stále komunistická? Anebo je rudá ideologie jen fasádou, která má udržovat stabilitu v početné a rozlehlé zemi? Majitelé firem říkají, že členství ve straně a a milionový majetek nejsou protiklady. A mladí Číňané se raději o politiku nezajímají vůbec.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

5000 let

7. 8. 2008 18:11
V čínských podmínkách není komunistická strana ekonomický, a

V čínských podmínkách není komunistická strana ekonomický, ale především ideologický pojem. V ekonomice jsou připraveni plně přejít na tržní vztahy, privatizace pro ně není strašákem. Čínské vedení – ale i celá čínská společnost se bojí dvou věcí. První – hospodářský krach. Proto je pro ně hlavním zákonem stabilní růst, proto také se snaží postupovat pragmaticky a snaží se vyloučit nějaké přehmaty a slepé uličky.

Druhá – to je oligarchizace společnosti a vytvoření institutů, které by mohly na celostátní úrovni konkurovat straně. V současnosti tam nic takového není. Proto také velmi intenzívně bojovali se sektou Falungun – protože se najednou ukázalo, že lidí v sektě jsou desetimiliony. Čínskému vedení zjevně nevadí náboženství jako takové, ale vadí jim možnost vzniku organizovaných velkých a nepředvídatelných hnutí, která by mohla ovládnout část země a znovu nastolit situaci vnitřních nepokojů. Tato sekta byla pro čínské vedení jakousi ilegální strukturou, která mohla případně ovlivňovat politiku. Proto tuto sektu velmi důsledně zlikvidovali.

Proto také nechtějí podporovat nějaké západoevropské nevládní instituce – ty mohou pracovat na místní úrovni, ale nedají jim právo se spojovat na úrovni státu, protože pak už by to mohla být protiváha komunistické straně. Proto je také tvrdě pronásledují, pokud zjistí takové pokusy.

Na druhé straně aktivně probíhá demokratizace společnosti zdola. Na vesnici probíhají svobodné volby, v nichž mohou kandidovat nejen členové komunistické strany. Na úrovni okresu se rozvíjí také možnosti místní samosprávy, ovšem je to už s velkou účastí komunistické strany. Přesto je zde zřetelná postupná demokratizace. Nelze vyloučit, že během 20 – 30 let takový vývoj bude probíhat v celé zemi. Jestliže ekonomika se bude dobře rozvíjet,  že se pak možná komunistická strana potichu rozpadne na nějaké frakce – tak to bylo i s vládnoucí stranou Japonsku

0 0
možnosti

venoch

7. 8. 2008 3:55
Konecne

Je to jeden z velmi mala nasich clanku, se kterym souhlasim. V Cine jsem byl asi 2 roky a to co se v clanku pise se shoduje s mymi zkusenostmi. Nas pohled je znacne zkresleny nasimi zkusenostmi s komunismem, takze odsuzujeme Cinu podle toho, jestli jsme nalevo nebo napravo. Nalevo, nebo napravo vsak v Cine neplati. Fakt ale je, ze by Cina nebyla schopna takoveho rychleho rozvoje bez predchoziho zbidaceni obyvatel komunismem. Takze kazdy podnikatel vdeci komunismu za zdroj levne prace a klidne tedy muze byt komunistou, proc taky ne, ze, vzdyt strana dodala lidi,ze? Nakonec se tohle da prece vysledovat i u nas.;-D 

0 0
možnosti

Jana

7. 8. 2008 6:41
Re: Konecne

ikdyž to tam neznám, z logiky vývoje u nich je to zjevné, kdo to chce vidět, tak to vidí:-P

Čína svůj systém reformuje, aby se vyrovnala s tržním hospodářstvímR^

a mezi tím naší euroatlantické kultuře fofrem ujíždí vlakRv!!

0 0
možnosti

Kanuk

7. 8. 2008 2:25
Základ čínské ekonomie

V Číně jsem nikdy nebyl, a mám jen mlhavé ponětí o tom, jak to tam vypadá. Ale zdá se, že platí

1) Čína (jako stát) si zachovává zásadní tezi socialismu (nebo marxismu) - společné vlastnictví výrobních prostředků. Jak to funguje přesně nevím, ale na informačních stránkách pro zahraniční podnikatele je uvedeno, že zahraniční podnikatelé musejí umožnit podíl státu na jejich investici, snad mezi 25 - 50 procenty. Nezajímá mne to natolik, abych se sháněl po přesném znění.

2) Čínští pracující, i ti chudáci, před několika desítkami let dělali za hrst rejže na den. Dnes dělají za dvě hrsti, a proto nemají důvod mít něco proti komunistické straně. Svoboda slova nebo takového něco? To jsou ptákoviny, o které se může zajímat ten, kdo se dosyta najedl. Kdo je hladový, ten se v první řadě stará o jídlo.

0 0
možnosti

pirkan

6. 8. 2008 21:32
Konec

Jsem prave v Cine a musim vam rict ze uz ted jsme v hajzlu. Jenom to jeste spousty lidi v Evrope nevi.

How

0 0
možnosti

Kat

6. 8. 2008 23:09
Re: Konec

Prosím tě zůstaň v Číně a už se nevracej!

0 0
možnosti

Romann

6. 8. 2008 20:56
Hladomor v Číne a experiment dem. kapitalizmu v Indii

Porovnávať Čiernu knihu komunizmu s realitou vyprovokuje možno ešte mnoho ľudí. Mňa potešilo, keď som si na internete prečítal, že to vyprovokovalo aj významného amerického intelektuála Noama Chomského. tiež kritizuje jednostranný pohľad autorov ČK-komunizmu. Konkrétne, ako autori opisujú hladomor v Číne v rokoch 1958-1961, ktorý spôsobili komunisti s ich totalitným systémom. Počas hladomoru vraj zomrelo 25-40 miliónov ľudí. Ako uzaviera Noam Chomsky: „Experiment demokratického kapitalizmu" v Indii od roku 1947 do roku 1979 spôsobil smrť viac ľudom ako „kolosálny, totálne neschopný… komunistický experiment" počas celej histórie na celom svete od roku 1917. Len v Indii „experiment demokratického kapitalizmu" spôsobil smrť viac ako 100 miliónov obetí, t.j. zabil viac ľudí, ako opisuje celá ČK-komunizmu. Pokračovanie na: http://voltaire.netkosice.sk/" target="_blank" rel="nofollow">http://voltaire.netkosice.sk, Trezor

0 0
možnosti

Pametnik starejch dob

6. 8. 2008 21:37
Jaksi úplně postrádám souvislost pro tu Indii

Kdo kdy a jak tam způsobil hladomor? Velký skok přímo vyvolal v Číně hladomor, který předtím neexistoval, rozvrátil relativně fungující produkci potravin a provázelo jej vraždění, podobně jako svého času Stalinovu kolektivizaci.

U Indie je patrně míněno to, že Indie byla chudá země trvale na pokraji hladu. Teprve v 50 letech 20 století začala vláda hromadit zásoby potravin pro pokrytí neúrody (z části byly dovezeny z USA). 

I naše země žila ve středověku trvale na pokraji hladu, stačilo pár neúrodných let a nastal hladomor. Mimochodem, HDP na¨hlavu byl v roce cca 1300 v Číně a v Evropě přibližně stejný.

0 0
možnosti

richard

6. 8. 2008 20:16
Čína je

komunistický stát, stále nechápu, proč se tolik snažíte tvrdit, že ne, nepopírejte Marxe, soudruzi...

0 0
možnosti

Ctenar1970

7. 8. 2008 7:08
Re: Čína je

kdyz potrbuji aby  Cinsky uspech byl uspech kapitalismu,tak Cina je kapitalisticka..Kdyz potrebuji priklad nesnasenlive totality,Cina je komunisticka!

0 0
možnosti

Barry Goldwater

6. 8. 2008 17:29
Aktuální pohlednice z Číny

http://hedvicek.blog.cz/0807/ja-nechci-umet-cinsky.

Ať žije olympiáda.

0 0
možnosti

Petr

7. 8. 2008 9:04
Re: Aktuální pohlednice z Číny

Souhlas. Podívejte se na klip "Francie prodala Číně cenzuru" na http://www.webvize.cz" target="_blank" rel="nofollow">http://www.webvize.cz a pochopíte

0 0
možnosti

Go

6. 8. 2008 17:01
Cina ?

S hodnocenim vyvoje v Cine bych radeji pockal.

Kdyz se "tvorila" Australie a USA a pod, taky se nepracovalo v rukavickach.

Vec druha je urcita solidarnost mezi lidmi.

Pro nekoho je meritkem kvality neutale bohatnuti, pro druhe je to bohatnuti znakem zla. Hromadeni majetku je vec zajimava. Jsou jedny penize. Ty se podle neceho, nejakeho klice, rozdeluji. Jinak. jeden clovek nemuze sam vydelat behem kratke doby miliardy.  Pokud ano. tak na ukor tech, co behem zivota si vydelaji statisice ci par milionu.

0 0
možnosti

Pametnik starejch dob

6. 8. 2008 21:47
Definujte pojem "vydělat"

Např. Tomáš Baťa své miliony skutečně sám vydělal v tom smyslu, že bez něho by ten majetek nikdy NEVZNIKNUL a jím "vykořisťovaní" dělníci by akorát dál třeli bídu na svých políčkách.

0 0
možnosti

Vraník

6. 8. 2008 16:55
a Evropa bude v kopru díky kapitalist. svobodě a demokracii

Už vidím, jak budou manažeři a podnikatelé zastavovat ty tisíce střeleckých a stovky tankových divizí , které se povalí do Evropy.

nebo si nás prostě koupí a pak to budeme my, Evropané, kdo budou dřít za misku chlebové polévky na den...

A vinni budou všichni ti, kteří byli proti socialismu ať už v jakékoliv jeho podobě, neb socialismus jako společenskoekonomický systém uspořádání a vedení společnosti je jediná zbraň , která je schopna zastavit invazi Číny a ubránit Evropu!

0 0
možnosti

Justin Case

6. 8. 2008 17:21
Re: a Evropa bude v kopru díky kapitalist. svobodě a demokracii

Tak takovýhle nesmysl už jsem dlouho nečetl!

0 0
možnosti

Surfer

6. 8. 2008 16:28
Šikmooký

Tento boom, který probíhá momentálně v Číně nebude trvat ale do nekonečna. O tom, že se bourají původní stavby a tím se ničí i kultura země, se v článku nepíše. Lidem se prostě zabaví dům i s pozemkem, protože to vláda nařídila a postaví se tam mrakodrap a původní majitelé nedostanou ani odškodnění. Prostě komunistické metody fungují i nadále. Dneska má např. Peking 14 miliónů obyvatel, ulice jsou zataraseny plechovou lavinou aut, nehledě na ovzduší.

0 0
možnosti