Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Miller podruhé kraluje sjezdařům

Sport

  12:03
BORMIO - Američan Bode Miller podruhé v kariéře vyhrál celkové hodnocení Světového poháru sjezdařů. V superobřím slalomu v Bormiu sice skončil až dvanáctý, ale jeho největší konkurent Didier Cuche ze Švýcarska nebodoval a navíc nepojede sobotní slalom. Tím pádem nemůže smazat Millerův náskok 191 bodů, protože do konce sezony včetně zmiňovaného slalomu zbývají dva závody.

Američan Bode Miller podruhé v kariéře vyhrál Světový pohár v alpském lyžování. foto: FABRICE COFFRINI AFP

Mezi ženami má k celkovému triumfu blízko Lindsey Vonnová, takže se Američané mohou po pětadvaceti letech radovat z dvojnásobného úspěchu v celkovém hodnocení Světového poháru. Naposledy uspěli Phil Mahre a Tamara McKinneyová v roce 1983.

Malý křišťálový glóbus za super-G získal Rakušan Hannes Reichelt, který vyhrál finále SP s náskokem jedné setiny před Švýcarem Didierem Defagem. Díky tomu o jediný bod porazil Cuche, který skončil šestnáctý a nebodoval.

Cuche měl před dnešním závodem v čele hodnocení super-G náskok 89 bodů před druhým Christophem Gruberem a po úspěchu ve sjezdu měl blízko k tomu, aby v této sezoně získal další malý křišťálový glóbus. Na Reichelta však ztratil 1,44 sekundy a nevešel se do elitní patnáctky, která ve finále SP boduje.

Zřejmě přijde i o druhou pozici v seriálu. Na programu jsou totiž dvě technické disciplíny a třetí Rakušan Benjamin Raich, jehož doménou jsou právě slalom a obří slalom, na něj ztrácí už jen 45 bodů.

Sedmadvacetiletý Reichelt si v této sezoně připsal druhé vítězství v superobřím slalomu, když Defaga porazil především díky lepšímu výkonu v první polovině trati. Na dalších mezičasech sice ztrácel, ale v cíli mu zůstala k dobru jediná setina, která rozhodla o jeho životním úspěchu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!