Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mistr Evropy Konečný: Boxuji o budoucnost

Sport

  13:00
PRAHA - Po osmi letech ho čeká dnes večer od 20:00 hodin opět zápas doma v Ústí nad Labem. A nejúspěšnější český profesionální boxer Lukáš Konečný věří, že i druhou obhajobu titulu mistra Evropy s Francouzem Husseinem Bayramem zvládne a dostane se ke svému cíli, souboji o světový pás. „Cítím se skvěle, příprava proběhla podle plánů,“ řekl Konečný před svým 50. zápasem kariéry v rozhovoru pro LN.

Hussein Bayram a Lukáš Konečný. foto: ČTK

LN Máte za sebou vážení, neoblíbenou to činnost boxerů. Těšíte se na jídlo?
Určitě, musel jsem si hlídat váhu, teď se konečně pořádně najím. Mám rád steaky, ale i nezdravá jídla, jako bůčky, tataráky. To si teď ale odpustím, abych neměl rozhoupaný žaludek.

LN Kromě profesionálního boxu se mohou lidé v Ústí vypravit i na koncert Michala Davida, v Chomutově se koná galavečer MMA a K-1. Nebojíte se konkurence?
Není to ideální, ale myslím, že lístků se nakonec prodalo dost a ještě se budou prodávat před samotným začátkem galavečera. Ale chytřejší budeme až to všechno začne.

LN Přesto, znáte již nějaká čísla?
Čtyři tisíce lidí by mělo dorazit určitě (kapacita hokejové haly v Ústí je 6500 lidí).

LN Není přece jen škoda, že se všechny tři akce sešly v jednom regionu ve stejný den? Nešlo s tím něco udělat?
Nemyslím si, že je to až tak velký problém. Sice to trochu koliduje, pro nás je ale největším mínusem fakt, že nebylo dost času na propagaci. Všechny organizační záležitosti včetně marketingu jsme museli stihnout během tří týdnů. Bohužel jsme s tím kvůli televizním právům (Konečného stáj SES spolupracuje s německou televizí Sport 1, pozn. redakce) nemohli nic dělat. I pro nás by bylo výhodnější, kdyby se akce nekonaly v jednom termínu.

LN Přesto organizátoři MMA v Chomutově příliš nadšení nebyli...
Tak ať jdou do ….. Oni na to měli spoustu času, mohli celou akci připravit, propagovat, my jim rozhodně do zelí nelezeme. Stejné je to s koncertem Michala Davida v Ústí. Na něj se prodávají lístky už delší dobu, takže si nemyslím, že jim sebereme návštěvníky. Problém byl v přístupu. Němcům to nevysvětlíte. U nich MMA tak populární není, v Česku je to nový sport, hlavně ti mladí k němu tíhnou. Ale v Německu je box jeden z nejpopulárnějších sportů vůbec, takže si myslí, že když udělají reklamu týden dopředu, tak to bohatě stačí. Pro nás to ale neplatí. Mrzí mě to, ale to je asi tak všechno.

GALAVEČER BOXU V ÚSTÍ NAD LABEM

- Galavečer startuje od 19:15 hodin, duel Konečného s Bayramem vypsaný na dvanáct kol v lehké střední váze (do 70 kilo) je na pořadu od 20:00 hodin jako druhý z celkových šesti soubojů.

- Ve dvou duelech se představí i ženy. Neporažená Němka Christina Hammerová z pořádající agentury SES Boxing se utká o tituly mistryně světa WBO a WBF se Švédkou Marií Lindbergovou (na deset kol). V česko-slovenském souboji se pak střetnou Arleta Krausová z Médea Boxing Teamu a Slovenka Eva Henešová.

- Lístky jsou již v prodeji v síti www.ticketstream.cz, v pátek budou k dostání i přímo na pokladnách Zlatopramen Arény. Cena je 200 kč.

LN Podpora je důležitá i z jiného ohledu. Pokud lidé nepřijdou, těžko se zase objevíte v Česku, potažmo v Ústí...
Určitě to tak je. Jakmile manažer Uli Steinforth uvidí, že se lístky neprodávají, není o moje zápasy doma zájem, tak se na to vykašle a raději mě bude prodávat venku, kde ten zájem je. Má to logiku, pro něj je to byznys. Sice pro mě manažer dělá maximum, ale vše má samozřejmě své meze.

LN Byla by to škoda i proto, že do haly to máte kousek?
Vzdušnou čarou to mám od baráku vzdušnou čárou tak tři kilometry, mám to všude blízko, takže je to pro mě hodně příjemné. Ale nejen proto. Boxovat v doma je pro mě příjemné i z důvodu toho, že mám kolem sebe spoustu lidí, známí mě prosí o lístky, řeším organizační věci, takže nemám čas si sednout a příliš o zápase přemýšlet.

LN Takže na zápas pojede autem nebo pěšky?
Přespávám na hotelu, poslední hodiny před zápasem už přece jen klid potřebuji. Podívám se na dvd ze zápasů Bayrama. Takže pojedu do haly autem.

LN Co o soupeři víte?
Je vyšší, takže se budu mu muset chodit hodně na tělo a zkracovat vzdálenost. Takže nic nového, proti mně je každý soupeř vysoký. Ale podívám se už jen na detaily. Zjistím chybičky, které dělá, abych toho v zápase mohl využít. Ale klasická taktická příprava už proběhla, kouč má samozřejmě Bayrama nastudovaného a podle toho mi přizpůsobil tréninky. Je to určitě nejlepší soupeř, se kterým se v Česku utkám. Přece jen je to jednička na evropském žebříčku, můj přímý vyzyvatel, nedostal se tak vysoko náhodou.

Lukáš Konečný a Hussein Bayram. 

LN Je pro vás motivací i fakt, že pokud porazíte Bayrama, dostanete možnost oficiálně vyzvat k souboji o titul mistra světa WBO Sergejem Dzinzirukem, se kterým jste vy i Bayram už jednou boxovali a oba prohráli?
Určitě. Já doufám, že Bayrama porazím a tím pádem bych se měl dostat na pozici jedničky organizace WBO a měl bych být oficiálním vyzyvatelem Dzinziruka. Tak jako já mám nyní povinnost obhajovat evropský titul s Bayramem, měl by povinnost Dzinziruk obhajovat svůj světový pás se mnou. Kdyby odmítnul, pás by mu organizace sebrala.

LN Vaše příprava trvala vlastně skoro půl roku, od ledna. Nemůže to být na škodu?
Je pravda, že příprava byla dlouhá, musel jsem být nachystaný, kdyby mi manažer zavolal a řekl, za měsíc boxuješ. S maximální zátěží jsem ale začal až v okamžiku, kdy byl zápas s Bayramem definitivně domluvený. Nemyslím, že by mi měla dlouhá příprava uškodit. Nejsem utahaný, unavený, vše je tak, jak má být.

LN Takže se dá říct, že jste naopak v nejlepší formě kariéry?
Uvidíme až večer v samotném zápase (úsměv).

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.