Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Postup na MS se vzdaluje. Čeští házenkáři prohráli se Srbskem 15:23

Sport

  22:33aktualizováno  23:21
NIŠ - Čeští házenkáři prohráli v prvním zápase play off o postup na mistrovství světa v roce 2015 na palubovce Srbska 15:23 a vzdálila se jim účast na šampionátu, kde naposledy startovali v roce 2007. Reprezentanti se od úvodu trápili v útoku, po změně stran sice ztrátu trochu snížili, ale závěr po vyloučení kapitána Filipa Jíchy jim nevyšel.

Čeští házenkáři foto: Mafra - Anna Vavríková

Odveta se hraje za týden v Brně.

Čechům tak zatím nevychází odveta za prohrané baráže o MS se Srbskem z let 2008 a 2010. Stejného soupeře dokázala reprezentace v play off vyřadit jen v roce 2006. Naposledy prohrál národní tým baráž předloni s Ruskem.

"Zasloužená prohra. Jestliže dáme patnáct gólů, je velmi těžké vyhrát. Ztrácíme osm gólů, pokusíme se o zázrak. Nic neslibuji, ale budeme bojovat až do konce," řekl po zápase brankář Martin Galia.

Češi vyrukovali na Srbsko i s Jíchou, který v posledních týdnech hraje se sebezapřením kvůli zraněnému kotníku. Hosté chtěli s favoritem co nejdéle udržet krok, jenže místo toho prožili střelecky nejhorší poločas v samostatné historii. Za úvodní dějství dali pouhých šest branek a brzy nabrali manko.

V obraně si přitom český celek vedl solidně a gólman Galia, který dostal přednost před Štochlem, vytáhl několik dobrých zákroků. V útoku ale hosté tápali.

Gólman Galia čaroval, ale útok zaostával

Proti zatažené srbské obraně byli Češi bezradní a poté, co si odešel odpočinout Jícha, se přestali prosazovat téměř úplně. Mezi 19. a 34. minutou skórovali hosté jen dvakrát a srbský náskok narostl už v první půli na osm gólů.

Po změně stran hosté přidali a v polovině druhé půle se přiblížili na rozdíl pěti branek. Velkou zásluhu na tom měl i skvěle chytající Galia, který za dvacet minut povolil Srbům jen čtyři branky.

Zdálo se, že by domácí v nečekaně komorní atmosféře v Niši mohli znervóznět. Jenže v 51. minutě rozhodčí přísně vyloučili po potyčce Jíchu s Beljanskim a předloňští vicemistři Evropy v závěru opět odskočili na rozdíl osmi branek.

"Prohráli jsme tento zápas v útočné fázi. Obrana byla solidní, ale na patnáct gólů se dá těžko vyhrávat. Ačkoliv jsme se připravovali na rychlý útok, nefungoval nám. Nechávali jsme si přerušovat útok, proto jsme se ke koncovce nedostávali. A když ano, byla hodně špatná," řekl kouč Vladimír Haber, který po baráži u národního týmu skončí stejně jako druhý z trenérů Jaroslav Hudeček.

Autoři: ,

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...