Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mladá Češka zastínila Krause a po životním úspěchu zamířila do školy

Sport

  15:30
PRAHA - To byla honička! V sobotním závodě Světového poháru v italském Innichenu, teprve pátém ve své kratičké skikrosařské kariéře, šokovala senzačním třetím místem. V nedělní repríze dojela osmnáctá a včera už absolvovala na pedagogické fakultě v Liberci test z němčiny.

Nikola Kučerová a Tomáš Kraus. foto: Reprofoto

"Domů do Benešova u Semil jsem přijela v pondělí ve tři ráno a za pár hodin zase pospíchala na autobus do Liberce, ale snad test dopadl dobře," povídala jednadvacetiletá Nikol Kučerová, ještě před rokem slalomářka.

Rok 2010 v obrazech

Studujete kulturní historii a muzeologii. Jak vás na fakultě přijali spolužáci?
Byli nadšení a všichni, které jsem potkala, mi gratulovali. Bylo to moc příjemné.

Kde jste se vlastně vzala? V oficiálním průvodci lyžařského svazu vaše jméno nefiguruje...
Opravdu? Tak to nevím, ale členkou skikrosového týmu jsem od jara, vlastně po Vancouveru. Před olympiádou se reprezentační trenér Augusta soustředil na Tomáše Krause a Zdeňka Šafáře, teď už je nás osm, áčko, béčko a junioři.

JE ŠIKOVNÁ, VÍ KOUČ

"Už nějaký čas víme, že Nikol je šikovná, ale že udělá takový výsledek tak brzy, to asi netušil nikdo," říká reprezentační trenér skikrosu Vladimír Augusta.

"Pořád se skikros učí, ale trénuje s Tomášem Krausem a to jí strašně pomáhá. Navíc je přemýšlivý typ, dobře analyzuje všechno kolem. Pravda, při semifinálovém fotofiniši měla štěstí, taková věc se závodníkovi přihodí třeba jednou za tři roky, ale štěstí přeje připraveným a ona se toho nelekla – přesně věděla, co má udělat."

Ještě před rokem jste jezdila slalom. Proč jste vlastně přesedlala na skikros?
Zkusila jsem to a skikros mě začal bavit. Je víc o kamarádství, na závodech se všichni baví, což jsem v alpském lyžování nepoznala. Nevím, třeba mám štěstí na lidi, ale ve skikrosu je to fajn.

Zkušenosti vám předává hvězda světového skikrosu Tomáš Kraus. Jaká je spolupráce s ním?
Super! Tomáš je prima a o skikrosu toho ví hodně, je to vysoká škola skikrosu. Tomáš je můj vzor.

Stačila jste třetí místo oslavit?
Kdepak, nebylo kdy, v neděli jsme jeli další závod. Slavili trenéři a servismani.

Co vás na skikrosu baví nejvíc?
Je to adrenalin, každá nová trať je velkou výzvou. Většinou když ty skoky vidím, dostanu strach, ale když to pak sjedu, mám z toho úžasný pocit.

Ve slalomu a obřím slalomu jste dosud startovala šestnáctkrát v Evropském poháru, ale dokončila jste jen jeden závod, loni v únoru v Jasné, kde jste byla čtyřicátá. Je třeba i tohle trochu příčina vašeho přestupu?
Možná. Navíc se tam napřed musíte do závodu kvalifikovat a takových holek jako já je hodně. Musíte jet naplno, nedá se jet na dojezd.

Nikola Kučerová a Tomáš Kraus.

A ve skikrosu se snad dá jet na dojezd?
Nedá, ale z tratě nevyjedete tak snadno jako ve slalomu. Navíc ve skikrosu máte před závodem tréninky na stejné trati, to ve slalomu není.

V sobotním semifinále jste ve finiši odsunula sedminásobnou vítězku Světového poháru Davidovou z Francie na nepostupové třetí místo tak, že jste do cíle strčila prst. To platí?
Taková jsou pravidla, počítá se tělo. Den předtím jsme se o těsných dojezdech bavili s trenérem Vladimírem Augustou a upozorňoval mě na to. Francouzka se snažila předsunout nohu, ale povedlo se jí to až za cílovou čárou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!