Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Mokrý: Fotbal není žumpa

Sport

  11:55
PRAHA - "Jsem ve veřejné funkci a s něčím takovým musím počítat. Ale byl jsem zvolen demokraticky a pokusím se nezklamat," prohlásil po volbě Mokrý.

Nový předseda ČMFS Pavel Mokrý foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Zítra půjde na slavné pražské derby. Poprvé jako předseda fotbalového svazu. Jenže fanoušci Pavlu Mokrému (51) příliš nevěří, vždyť byl spjatý s érou ničivé korupční aféry. Co když na něj budou lidé na fotbale pískat? "Jsem ve veřejné funkci a s něčím takovým musím počítat. Ale byl jsem zvolen demokraticky a pokusím se nezklamat," prohlásil po volbě Mokrý.

Co vám řekl poražený Ivan Hašek?
Že mi gratuluje. Před volbami jsme si řekli, že se těšíme na spolupráci, ať už to dopadne jakkoli.

Předvolební období nebylo idylické. Je všechno zapomenuto?
Mezi námi nejsou velké problémy. Samozřejmě existuje volební rétorika, volební štáby, které něco spouští... Z toho bych nic nedělal.

Už se objevila jména lidí, s nimiž prý budete spolupracovat. Třeba bývalí rozhodčí Václav Krondl a Evžen Amler, kterým se nevyhnuly skandály. Co vy na to?
S nikým jsem o jménech nemluvil. Nedělal jsem žádné kroky, které by směřovaly k období po valné hromadě, abych něco nezakřikl.

Co tedy uděláte teď?
Svolám výkonný výbor, rozhodneme o kompetencích a o tom, co uděláme nejdřív. Musíme vybrat mužstvo, které bude kopat za nás.

A ekonomické záležitosti?
O tom se teprve budeme bavit. Ale předseda samozřejmě musí kontrolovat peníze.

S Vlastimilem Košťálem tvoříte tandem. Museli jste se bavit o tom, jak se o moc podělíte, ne?
Teprve to nastavíme. Nejde jen o nás dva, ale o celý výkonný výbor. Pak to teprve řekneme. Nechtěl jsem to řešit před volbami.

Jak si získáte důvěru veřejnosti?
Ta je otřesena hlavně kvůli korupční aféře. Její dořešení pro mě neznamená tlustou čáru. Musíme nastavit takové mechanismy, abychom korupci dostali pod kontrolu. Určitě není vymýcená. Opatření bude řada, počínaje školou mladých rozhodčích přes zrušení hotovostních plateb, kontrolu černých peněz... To je moje vize.

Nebojíte se, že dopadnete jako Jaroslav Hřebík ve Spartě? Lidé vám nejsou nakloněni...
Udělám všechno, aby k tomu nedošlo. Fotbal není taková žumpa, jak se píše. Je úspěšný. Chci na to dobré navázat a to špatné řešit.

Ivan Hašek říkal, že za ním stojí firmy, které dají fotbalu půl miliardy. Máte podobné přísliby?
Jsou takové subjekty. A myslím, že se nebudu zas až tak lišit od Ivana Haška. Můžu jmenovat třeba T-Mobile, který se se mnou dohodl, že do fotbalu vstoupí razantněji. To, co produkuje STES, je málo. Ze 120 milionů se musíme dostat alespoň na dvě stě. Pak se uvidí.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...