Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Montgomery přijde o světorý rekord z Paříže

Sport

  17:28
LAUSANNE - Dvouletý trest za doping dostali američtí atleti Tim Montgomery a Chryste Gainesová. Podle sportovního arbitrážního soudu (CAS) se sídlem v Lausanne potrestal i přesto, že neměli v minulosti pozitivní test na doping.

Tim Montgomery. foto: Reprofoto

Atleti podle verdiktu porušili dopingová pravidla svou spoluprací s laboratoří BALCO.  Americká antidopingová agentura USADA požadovala pro oba běžce čtyřletý trest. CAS ale rozhodl o nižším potrestání.

Dvouletý distanc platí zpětně od 6. června letošního roku, kdy začalo projednávání jejich případu. Nicméně Montgomery přijde o všechny prize money a výsledky od 31. března 2001, což je datum, odkdy přiznal užívání zakázaných látek. Výsledky Gainesové budou anulovány od 30. listopadu 2003.

Z historických tabulek tak bude vymazán mimo jiné i Montgomeryho výkon 9,79 z trati 100 m v Paříži 2002. Tehdejší světový rekord už stejně o setinu překonal letos v červenci Jamajčan Asafa Powell.

Montgomery a olympijská vítězka ze štafety z roku 1996 Gainesová patřili k prominentním klientům laboratoře BALCO ze San Franciska, která mimo jiné vyvinula dopingovou látku THG. Za její užívání byl již potrestán mimo jiné i Dwain Chambers. Šéf laboratoře Victor Conte byl již dříve odsouzen ke čtyřměsíčnímu vězení.

Autor: