Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

MS v ohrožení. Veselého trápí zdravotní potíže, s reprezentací možná neodjede

Sport

  20:24
Praha - Hodně rozpolcené jaro a léto zažívá český basketbalista Jan Veselý. Posuďte sami. V polovině května vypadlo jeho Fenerbahçe už v semifinále Final Four Evropské ligy, přesto byl devětadvacetiletý pivot vyhlášen (zaslouženě) nejužitečnějším hráčem sezony. Jako první Čech v historii prestižní soutěže.

Český basketbalista Jan Veselý ve finále Evropské ligy. foto: Reuters

„Jsem upřímně překvapený. Je to super ocenění za tvrdou práci, kterou jedu celý rok. A tým taky. Nejsem totiž hráč, který pro sebe vytvoří situace a dává 30 bodů za zápas. Musím k tomu mít ostatní,“ prohlásil poté, co se zařadil mezi legendy evropského a světového basketu.

VIDEO: Obrovská potyčka v MLB. Do rvačky mezi Cincinnati a Pittsburghem se zapojily celé týmy

Skoro se chce říct, že lépe vše načasovat nešlo. Své kvality měl společně s rozehrávačem legendárního Chicago Bulls Tomášem Satoranským prokazovat na té největší mezinárodní scéně.

Na mistrovství světa, jež startuje v Číně už 31. srpna a do kterého čeští basketbalisté vstoupí o den později zápasem proti hvězdnému americkému výběru.

Jenže... Ve zmíněném Final Four si Veselý obnovil zranění v lednu operovaného menisku pravého kolene.

A byť už přes dva a půl měsíce basketbal nehrál, noha stále není v pořádku.

V basketbalovém zákulisí se už pár dní šuškalo o tom, že i přes enormní Veselého snahu, když se svěřil do rukou německých specialistů, bude muset MS oželet.

Tuto skutečnost potvrdilo LN několik na sobě nezávislých zdrojů, které nechtěly být jmenovány, sám hráč během včerejšího dne nereagoval.

Finále Evropské ligy Fenerbahce (v černožlutém) vs. Olympiakos Pireus. Veselý v...
Trenér Fenerbahce Zeljko Obradovic během finále. Vpravo Jan Veselý.

„Léčba nepokračuje úplně dle plánu. Do pondělí by mělo být jasněji,“ přiznal LN mluvčí svazu Martin Peterka.

Zároveň nepotvrdil, že by Veselému zakazoval účast na šampionátu jeho klub. „S Fenerbahçe v kontaktu nejsme,“ odpověděl na přímý dotaz.

Manažer reprezentace v následné tiskové zprávě dodal: „Následující dny rozhodnou. Jednou věcí je zdravotní stav. Druhou je, že se musí na turnaj dostatečně připravit.“

V pondělí by se k týmu trenéra Ronena Ginzburga měl připojit Satoranský, v pátek pak v Praze čeká reprezentaci první z přípravných duelů proti dalším účastníkům MS – Tunisku, Polsku a Jordánsku.

Bude u toho také Veselý?

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...