Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Muchová nestačila ve finále na Švýcarku, s kariérou se rozloučila Šafářová

Sport

  13:59
Praha - Tenistka Karolína Muchová se nestala další českou vítězkou pražského turnaje WTA. Olomoucká rodačka v dnešním finále nestačila na Švýcarku Jil Teichmannovou. Hráčce z kvalifikace podlehla v chladu a občasném dešti 6:7, 6:3, 4:6 za dvě a tři čtvrtě hodiny hry.

Karolína Muchová ve finálovém zápase foto: ČTK

Dvaadvacetiletá Muchová dostala do soutěže divokou kartu po odřeknutí Lucie Šafářové a šanci proměnila v nejlepší turnaj v dosavadní kariéře. Poprvé na okruhu WTA hrála semifinále i finále a díky tomu prorazí do první stovky světového žebříčku. Ze 106. místa poskočí o 30 příček.

„Beru to pozitivně, byl to dobrý týden. Samozřejmě mě mrzí, že jsem to v Praze nedotáhla do vítězného konce,“ řekla Muchová České televizi.

V prvním setu dvakrát vzala Švýcarce podání, ale o výhodu pokaždé přišla. „Nějak jsem se vždy lekla, chybovala a ona zahrála dobré míče,“ uvedla Muchová. V koncovce první sady odvrátila pět setbolů, ale při šestém v tie-breaku poslal míček do autu. I ve druhé sadě měla jako první brejk a vedla 2:0, ale udržela až ten z šesté hry. Po svém čtvrtém esu v utkání posunula zápas do rozhodujícího setu.

Euforii využila a vzala Švýcarce podání na úvod třetí sady, ale za stavu 2:1 bylo finále kvůli prudké dešťové přeháňce na pět minut přerušeno. Po pauze pokračovala přetahovaná. Muchová vedla 3:2 a 40:15 při svém podání, ale pak prohrávala 3:4. Za stavu 4:5 Muchová pošesté v utkání přišla o servis a zápas ztratila. „Zasloužila si (Teichmannová) vyhrát, ve třetím setu jsem udělala víc chyb,“ konstatovala Muchová.

„Jsem vyčerpaná, ale šťastná. Nemám slov. Bojovala jsem, bojovala a jsem ráda. Sice pršelo, ale ne moc a nemělo to na hru vliv,“ řekla Švýcarka, která si také výrazně polepší v žebříčku z dosavadní 146. pozice.

Teichmannová získala premiérový titul na okruhu WTA a je druhou zahraniční vítězkou v pětileté historii turnaje. Předloni se ve Stromovce radovala Němka Mona Barthelová.

Loni na J&T Banka Prague Open kralovala Petra Kvitová, v roce 2016 uspěla Šafářová a v roce 2015 Karolína Plíšková.

Česká reprezentantka Lucie Šafářová se před zahájením finálového utkání rozloučila s domácím publikem.

Rozlučka Šafářové

Před finále si potlesk a gratulace bývalých soupeřek vyslechla právě Šafářová, která se loučí s kariérou. Naposledy se Šafářová představí na Roland Garros.

„Musím říct, že to bylo úžasný. Úplně mě to dojalo, klepala jsem se a myslela, že nic neřeknu, ale pak jsem se rozmluvila,“ uvedla čtyřnásobná vítězka Fed Cupu a bronzová olympijská medailistka ze čtyřhry.

V záznamech sledovala i své první krůčky s raketou na kurtu. Upozornila, že od malé holčičky k světové hráčce vede dlouhá cesta a není jen růžová. „Byly na ní slzy a bolest, ale za ty úspěchy a všechny tituly stála,“ řekla dvaatřicetiletá brněnská rodačka.

Z nahrávek gratulovaly Šafářové k úspěšné kariéře a přály vše nejlepší do dalšího života mimo jiné Barbora Strýcová, Petra Kvitová, Belgičanka Kim Clijstersová, Rumunka Simona Halepová, Němka Angelique Kerberová i Martina Navrátilová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!