Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na nicnedělání není letos čas

Sport

  10:10
KLADNO - Na pondělním křtu knihy Obsluhoval jsem hokejového krále se hlavní postava dílka Jaromír Jágr (36) zdržel jen nezbytně nutnou dobu. Jak ostatně bývá při společenských akcích jeho tradičním zvykem. Než jednu z kladenských restaurací opustil, vyprávěl o nezvyklé změně, která ho čeká. Po sedmnácti letech strávených v NHL se totiž tentokrát nevydá směrem na západ, nýbrž na východ. Do dalekého Omsku odletí již příští týden.

Jaromír Jágr, nejproduktivnější Evropan v NHL s 1599 body. foto: ČTK

Nebude vám v Omsku chybět rušný, zejména pak noční život na Manhattanu?
Ale, vždyť já jsem večer stejně nikam moc nechodil. A jestli sedíte doma na židli v New Yorku nebo v Omsku, vyjde nastejno.


V čem nejvíc se vaše letošní léto liší od těch předchozích?
V předchozích létech jsem měl daleko víc času si po návratu z Ameriky odpočinout a dostat tak zpátky energii a sílu, abych se mohl dobře připravit na novou sezonu. Letos ale prožívám skutečně trochu zvláštní léto. Času moc nemám a na sezonu se musím připravit velice rychle. Ale uvidíme, třeba právě tenhle způsob přípravy mi bude vyhovovat, třeba ho potřebuju. Člověk nikdy neví...


Odpočinek jste si ale v létě vždy dost pochvaloval...
Jasně, daleko víc času jsem dříve trávil nicneděláním. Tahle doba už je ale pryč. Letos jsem si mnohem víc hlídal i stravu.


Posledních sedmnáct let (pouze sdvěma výjimkami v podobě výluky NHL) jste pokaždé na sklonku léta zamířil na západ. Nyní se tedy poprvé vydáte opačným směrem. Nevnímáte řekněme určitou nejistotu?
Ne, všechno je zatím v pořádku. Jednou jsem se takhle rozhodl, a proto za tím půjdu. Bylo by zbytečné teď třeba pochybovat o něčem, o čem jsem se rozhodl před dvěma, třemi týdny. Proč taky? Bylo by to zbytečné. Rusko pro mě znamená především novou výzvu.


Ale bezpochyby také velké očekávání majitele klubu i fandů...
S tím počítám. Tlak a očekávání budou obrovské. Určitě to v Kontinentální lize nebudu mít jednodušší než v NHL.


Ruská nejvyšší soutěž se letos, jak jste sám řekl, poprvé jmenuje Kontinentální liga. Dá se ze změny usuzovat na snahu Rusů přiblížit se NHL?
Tuhle ligu udělali tak, aby se skutečně NHL přiblížila. Každá nová soutěž však potřebuje svůj čas, než se vše doladí a vychytají se různé věci. Každopádně v Kontinentální lize jsou velmi kvalitní hráči. Jeden markantní rozdíl ale obě soutěže přece jen mají – v Rusku smějí hrát v týmu pouze čtyři cizinci, zatímco v NHL omezení neexistují.


Zkuste obě soutěže srovnat podrobněji.
Srovnání je pro mě složité, vždyť jsem v Rusku hrál zatím jen necelého půl roku. Jak už jsem říkal, v Evropě hraje spousta výborných hráčů, stejně kvalitních jako v NHL. Ostatně třeba na mistrovství světa se o tom každý může přesvědčit. A ještě jeden rozdíl – v NHL chodí na zápasy víc lidí, v Evropě se ale zase víc fandí. Atmosféra v Rusku tedy nejspíš bude trochu jiná než v Americe.


Proč jste se pro Omsk rozhodl?
Vždy jsem si přál hrát v týmu, kde je to založené na mně a kde vnímám velký tlak. Vím, že v podobných situacích hraju nejlépe. Teprve ale uvidíme, jak se s novým prostředím vypořádám.


V Rusku vás nejspíš čeká také poněkud tvrdší trénink než v Americe...
V Evropě se hraje na větších hřištích, takže se musí logicky i víc trénovat. V NHL se mezi zápasy spíše jen odpočívalo. Když se ale vrátím do roku 2005, tak bych řekl, že právě v Omsku jsem se stal lepším hokejistou...


Svírají vás před blížící se cestou do Ruska nějaké obavy?
Já si tam chci především zahrát co nejlepší hokej, který by mě hodně bavil. Navíc každá změna je k něčemu dobrá.


Odletí s vámi do Omsku i vaše přítelkyně Inna?
(stoupne si na špičky a rozesměje se) No, ještě ve chvíli, kdy jsem sem mířil, tak bych řekl, že jo. Jestli ale máte nějaké jiné informace, tak sem s nimi...



Autoři: ,