Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nástupkyně Kvitové a spol.? Český tenis má v rukávu několik es v čele se sestrami Fruhvirtovými

Sport

  17:29
Praha - Při pohledu na žebříček WTA se český fanoušek pousměje. V elitní světové třicítce totiž nalezne hned pět domácích tenistek. V druhém sledu vyhlížejí postupný růst i další hráčky v čele s Marií Bouzkovou, Kateřinou Siniakovou či Barborou Krejčíkovou. Tím však výčet českých nadějí ženské dvouhry nekončí. Před branami velkých turnajů totiž číhají juniorské zázraky.

Linda (vpravo) a Brenda Fruhvirtovy. foto: ITF

Když se v loňském roce sešlo trio Linda Fruhvirtová, Brenda Fruhvirtová a Nikola Bartůňková, bylo z toho pro český tenis zlato z mistroství světa hráček do 14 let (družstev). V té době nejvyšší věkové hranice dosahovala jen Linda, její mladší sestra pomohla i jako dvanáctiletá, ve třinácti přidávala body i Bartůňková.

Minulý týden zaujala širší sportovní obecenstvo zpráva, že mladší ze sester Fruhvirtových ovládla turnaj v Les Petits. Neoficiálnímu mistroství světa do 14 let kralovala Brenda jako vůbec nejmladší v historii. Šok? Ani ne, však o rok dříve ve francouzském Tarbes, tedy na stejném místě, slavila triumf její sestra Linda.

Obě dívky se mimo titulů z Pardubické juniorky zaskvěly například i na Orange Bowl, jedno z největších juniorských turnajů světa. Starší Linda si dokonce vyzkoušela trénink s fedcupovým týmem.

Chválou na obě dvě české hráčky nešetří ani světová elita. Samá pozitiva byla v minulosti slyšet na obě sestry z úst grandslamové vítězky Samanthy Stosurové, chorvatského hráče Borny Čoriče či od samotného kouče Sereny Williamsové Patricka Mouratogloua, v jehož akademii obě dívky trénují.

A kdo dál?

Čeští fanoušci nemusí smutnit, kdyby se sestry Fruhvirtovy vypařily ze scény. Extrémní talent v sobě totiž hýčká i výše zmíněná Nikola Bartůňková. Ta dokonce kraluje evropskému žebříčku hráček do 14 let, a to i přestože je jí teprve třináct.

No a co další? Hned za Bartůňkovou se skrývá další supertalent Sára Bejleková. Mezi staršími, tedy šestnáctiletými, je evropskou šestkou patnáctiletá Linda Nosková.

Ženský tenis tedy nemusí žít v obavách, co bude po éře Petry Kvitové, Karolíny Plíškové či Barbory Strýcové. V rukávu má totiž hned několik es.

Autor: