Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Veselý se v Puné znovu trápil s mečboly. S Berankisem si ale poradil a je ve finále

Sport

  15:54
Puné - Tenista Jiří Veselý postoupil na turnaji v indickém Puné potřetí v kariéře do finále na okruhu ATP. V semifinálovém utkání s Ričardasem Berankisem odvrátil čtyři mečboly a druhého nasazeného soupeře z Litvy zdolal po více než tříhodinové bitvě 6:7, 7:6, 7:6.

Jiří Veselý přitom musel absolvovat třízápasovou kvalifikaci. Na Wimbledonu obhajuje loňské osmifinále. foto: Reuters

Veselý utekl na turnaji v Puné z mečbolů. Český tenista slaví postup do semifinále po roce a půl

Zápas o titul si šestadvacetiletý český reprezentant zahraje po téměř pěti letech. Naposledy hrál ve finále v dubnu 2015 v Bukurešti. Jeho soupeřem v neděli bude vítěz duelu mezi šestým nasazeným Australanem Jamesem Duckworthem a turnajovou osmičkou Jegorem Gerasimovem z Běloruska.

Jiří Veselý na příjmu v zápase proti Benoitu Pairovi
Jiří Veselý předvedl až na koncovku prvního setu vynikající výkon.

Dosud jediný singlový titul získal Veselý v lednu 2015 v Aucklandu. V posledních sezonách se mu nedařilo a v žebříčku se propadl na aktuální 107. místo. Nynější úspěšné tažení ho ale v příštím týdnu poprvé od května loňského roku vrátí do první stovky.

Dvouhra - semifinále:

Veselý (ČR) - Berankis (2-Lit.) 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 7:6 (9:7).

S Berankisem se Veselý utkal podruhé v kariéře a o tři roky staršímu soupeři oplatil porážku z loňského US Open, kde v prvním kole prohrál po více než čtyřech hodinách v pětisetové bitvě. I tentokrát byl jejich duel vyrovnaný.

V obou úvodních setech Veselý jako první přišel o podání, vždy ale dokázal vzápětí odpovědět a dovést sady do zkrácené hry. V prvním tie-breaku od stavu 6:4 promarnil čtyři setboly, jeho soupeř naopak využil hned první příležitost. Ve druhém pak český tenista na druhý pokus set k výhře dotáhl.

V rozhodující sadě se situace obrátila. Veselý šel jako první do vedení, Berankis ale okamžitě srovnal. Další brejkbol český hráč za stavu 4:4 nevyužil a opět došlo na zkrácenou hru. V ní Veselý odvrátil od stavu 3:6 čtyři mečboly a sám první šanci ukončit zápas využil.

Autor: