Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Veselý utekl na turnaji v Puné z mečbolů. Český tenista slaví postup do semifinále po roce a půl

Sport

  14:33
Puné - Tenista Jiří Veselý se po roce a půl probojoval do semifinále turnaje ATP. Ve čtvrtfinále v Puné odvrátil dva mečboly a Ilju Ivašku z Běloruska zdolal za více než dvě a půl hodiny 2:6, 6:1, 7:6. O třetí účast ve finále v kariéře a první po téměř pěti letech se Veselý utká s druhým nasazeným Ričardasem Berankisem z Litvy.

Jiří Veselý přitom musel absolvovat třízápasovou kvalifikaci. Na Wimbledonu obhajuje loňské osmifinále. foto: Reuters

Je třeba změnit strategii a postavit se realitě, reaguje na výsledky Williamsové její trenér Mouratoglou

Veselý si v Indii zahrál čtvrtfinále na elitním okruhu poprvé po deseti měsících. Ivaška, jenž v žebříčku ATP figuruje na 152. místě, zhruba o 50 míst níž než Veselý, získal hladce první set. Ve druhé sadě ale na kurtu dominoval šestadvacetiletý český reprezentant a vynutil si rozhodující sadu.

Jiří Veselý na příjmu v zápase proti Benoitu Pairovi
Jiří Veselý přitom musel absolvovat třízápasovou kvalifikaci. Na Wimbledonu...

Ve třetím dějství nedokázal Veselý využít ani jeden ze tří brejkbolů, sám soupeři žádnou šanci nenabídl a musel se hrát tie-break. V něm se jako první dostal k mečbolu Ivaška, za stavu 6:5 ho ale nevyužil a další tři šance pak měl Veselý. Ani on neuspěl a při skóre 10:9 musel odvracet další mečbol. Sám pak uspěl až na pátý pokus a zkrácenou hru získal poměrem 13:11.

Tenisový turnaj mužů v Puné v Indii:

Dvouhra - čtvrtfinále: Veselý (ČR) - Ivaška (Běl.) 2:6, 6:1, 7:6 (13:11).

Semifinále na okruhu ATP si Veselý zahrál naposledy v červnu 2018 na trávě v turecké Antalyi a nynější úspěšné tažení by ho v příštím týdnu mělo poprvé od května loňského roku vrátit do první stovky žebříčku. Ve finále hrál v dubnu 2015 v Bukurešti a předtím v lednu stejného roku v Aucklandu, kde získal dosud jediný singlový titul. S Berankisem se střetne podruhé v kariéře, loni o tři roky staršímu soupeři podlehl v prvním kole US Open v pětisetové bitvě.

Autor: