Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nečekaná smrt olympijského medailisty Málka. Jak se z nadějného fotbalisty stal střelecký trenér v Kuvajtu

Sport

  11:20
PRAHA - Mezi fotbalem a střelbou se rozhodl pro druhé zmíněné, jeho život skončil v Kuvajtu, kde trénoval tamní střeleckou reprezentaci. Připomeňte si životní příběh stříbrného medailisty z olympiády v Sydney Petra Málka, který v sobotu náhle zemřel věku 58 let.

Petr Málek se svou zbraní. foto: ČTK

Stříbrný střelec z olympijských her v Sydney Petr Málek náhle zemřel. Bylo mu 58 let

V mládí býval nadějným fotbalistou. Když mu bylo sedmnáct let, snažila se ho získat Zbrojovka Brno, která v tom roce 1978 pod vedením legendárního Josefa Masopusta získala jediný federální titul.

Mladík z Hrušovan nad Jevišovkou se však rozhodl jinak. Místo toho, aby byl nejlepším střelcem na hřišti, chtěl být tím nejlepším na střelnici.

„Moje mamka měla jako učitelka hrůzu z toho, že rok před dokončením gymnázia odejdu do Brna,“ uvedl před šesti lety pro Deník Málek. 

Opora fotbalového týmu Znojma, s nímž hrál tehdy nejvyšší dorosteneckou československou soutěž, se naopak rozhodl vyslyšet svého strýce, který dělal v té době státního trenéra brokařů.

Proto se šel podívat na soustředění střeleckého klubu Rudá hvězda Brno a od roku 1979 tak fotbal ve Znojmě kombinoval se střelbou v Brně.

„Šlo o tvrdou přípravu, při které jsem schytal i dost ran. Tenkrát ještě nebyly moc dobré pažby, takže jsem byl vždy dost domlácený. Dokonce jsem si v začátcích nemohl po tréninku ani sundat tričko, jak mě bolelo rameno,“ popisoval své složité začátky.

Hned na začátku střelecké kariéry však přišel první velký úspěch, když ve skeetu vyhrál mistrovství Evropy.

„Vítězství na mistrovství Evropy asi rozhodlo, že budu dělat jen střelbu. Možná se mohla moje kariéra odvíjet úplně jinou cestou. Myšlenky, že jsem měl zůstat u fotbalu, se vyrojily jen párkrát, když se zrovna moc nedařilo. Ale nikdy jsem nad tím vážně moc nepřemýšlel,“ přiznal.

V roce 1988 se tak dostal na olympiádu do Soulu, kde obsadil ve skeetu 20. místo. Když mu však bylo 33 let, rozhodl se, že střeleckou kariéru ukončí a bude radit svým dřívějším soupeřům jako trenér.

„V roce 1994 se mi výsledkově zrovna moc nedařilo. Uvažoval jsem, co dál, a naskytla se příležitost nahradit odcházejícího reprezentačního kouče, takže jsem sáhl po šanci. Cítil jsem se trochu i psychicky unavený. Střelba je v tomto ohledu strašně náročná,“ zdůvodnil své rozhodnutí Málek.

O dva roky později se však rozhodl k návratu na střelnici, protože se mu po střílení začalo stýskat, navíc si psychicky odpočinul. 

Stříbrný střelec ze Sydney 2000 Petr Málek.

„Viděl jsem, že střílí i starší lidé než já, takže jsem se vrátil. Pauza mi pomohla. Předtím jsem se vždy soustředil jen na sebe, kdežto očima kouče jsem poznal i jiné střelecké způsoby a techniky. Totálně jsem pak změnil svůj styl, což mi pomohlo k úspěšnému návratu i povedeným výkonům,“ liboval si.

Vedlo se mu skutečně dobře, získal dva tituly mistra světa, tři tituly mistra Evropy a v roce 2000 vyhrál finále Světového poháru. V témže roce se pak po dvanácti letech dostal na olympijské hry, s jeho nominací to však bylo složité. 

Dvě česká místa na olympiádu totiž vystříleli jiní střelci. Málek však od státního trenéra Jana Hůly dostal přednost před dalším brněnským střelcem Janem Sychrou. 

„Když už jsem dostal přednost, řekl jsem si, že získám medaili. Těší mě, že jsem vyvrátil názory o protekci,“ podotkl tehdy Málek.

V Sydney se stal po osmi letech dalším českým sportovcem ve střelbě, který získal olympijskou medaili, v jeho případě šlo o stříbro. Dočkal se jí ve 39 letech. 

„Považuji to za největší úspěch kariéry. Nešlo ale o překvapení. Byl jsem perfektně nachystaný, střílel jsem dobře a téměř vše vyšlo podle představ,“ těšilo Málka.

O rok později ukončil kariéru podruhé, protože mu po úspěchu v Sydney přicházely lukrativní nabídky na pozici národního trenéra. Rozhodl se pro angažmá na Kypru, kde pracoval až do her v Pekingu v roce 2008.

„Přijal jsem nabídku od kyperské reprezentace. Nešel jsem tam za mořem nebo teplem, ale za penězi. S třemi dětmi jsme bydleli v třípokojovém bytě, kam jsme se skoro nevešli. Chtěl jsem nám přilepšit,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Začátky však neměl na Kypru vůbec jednoduché, protože byl v nové zemi sám a neuměl anglicky.

„Nepřeju to nikomu. Byl jsem sám v cizí zemi, kde jsem se pořádně nedomluvil. Přes noc jsem se učil anglicky, brzo ráno chodil na tréninky. Byla to hrůza, ale postavil jsem se tomu a vydržel,“ přiznal.

Poté se stal trenérem reprezentace Kuvajtu, kde trénoval až dosud. Přiznal, že i tam si musel dlouho zvykat na místní kulturu.

Petr Málek se stříbrnou olympijskou medailí ze Sydney.

„Alkohol i vepřové maso jsou zakázané, mentalita lidí je odlišná. Třeba ženy a muži mají oddělené tréninky, modlí se pětkrát denně a při závodech jsou na to speciální přestávky. Musíte to respektovat,“ uvedl Málek.

„Přes léto je v Kuvajtu hrozné vedro, takže se tam nedá trénovat a jezdí se do Evropy. Využívali jsme proto i brněnské zázemí,“ doplnil.

V roce 2011 se však musel neočekávaně vrátit do Česka. Zúčastnil se totiž pohřbu dlouholetého reprezentačního kolegy Bronislava Bechyňského, který zemřel při autonehodě. 

„Dvacet let jsme spolu spávali při závodech v hotelovém pokoji. Znali jsme se velice dobře, takže mě jeho smrt hodně zasáhla. Nemělo se to stát,“ přiznal Málek.

V sobotu odpoledne překvapila Málkovu rodinu zpráva, že otec tří dětí v Kuvajtu náhle zemřel. Dožil se 58 let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!