Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Němec Martin triumfoval v Baskicku, Kreuziger průběžně devátý

Sport

  18:58
Utřel nos, zapnul dres až ke krku, ohlédl se, pak si zatleskal a vystřelil ruce vzhůru. Tony Martin vyhrál soukromou časovku ve 2. etapě závodu Okolo Baskicka. Nejdřív se německý borec probil do skupiny uprchlíků, tu potrhal a do cílového Urdazubi pak dojel o samotě. Půl minuty před průběžným lídrem Albertem Contadorem i jeho českým kolegou Romanem Kreuzigerem, který je devátý.

Německý cyklista Tony Martin ze stáje Omega Pharma-QuickStep foto: Reuters

Znovu kopce, znovu tvrdá dřina v baskickém terénu, žádný z vrcholů však nedokázal oddělit horské blechy od zbytku pelotonu. Navíc poslední stoupání na trati se tyčilo dlouhých 50 kilometrů od cíle.

I proto se obr Martin, trojnásobný mistr světa v časovce, dokázal usadit v sedmičlenné skupině uprchlíků, co ujížděla hlavnímu poli s lídrem Contadorem.

Když náskok vedoucí skupiny začal nebezpečně klesat, Martin přidal další rychlostní stupeň, který už jeho soupeři neměli. Akceleroval a skupinu snadno nadělil, jen týmový kolega, Belgičan Bakelants a Španěl Izagirre krutému výkonu němcových nohou odolali.

I to však bylo Martinovi málo a 12 kilometrů před páskou zabral zase, tentokrát už bez reakce svých soků. Jen se ohlédl a svým parťákům z úniku zmizel. Teprve pak naplno demonstroval své časovkářské umění a mizel v dáli.

Peloton kromě konstantního stahování ztráty nejevil velký zájem změnit vývoj etapy, ani Martin ani žádný další uprchlík totiž nebyl hrozbou průběžného pořadí. Zato Alejandro Valverde, druhý muž výsledků, chtěl ohrozit jejich lídra.

Zbývalo už jen šest kilometrů, když vypálil vpřed, snažil se srazit Contadorovu 14sekundovou výhodu. Marně! El Pistolero ve žlutém dresu byl ve střehu, s ním i Kwiatkowski, Evans, Kreuziger - všichni borci z popředí. A do cíle pak spurtovali všichni pohromadě, půlminutu za etapovým králem.

"Konečně vítězství," ulevil si pak Martin v televizním rozhovoru. "Nebylo to letos jednoduché, nevyhrál jsem ani jednu časovku a teď tohle. Jsem pyšný. Je krásné dojet první na cílovou pásku."

Cyklistický etapový závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 2. etapa (155,8 km)

1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 3:46:17, 2. Swift (Brit./Sky), 3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 4. Cunego (It./Lampre), 5. Martens (Něm./Belkin), 6. Valverde (Šp./Movistar), ...29. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -30.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 7:51:54, 2. Valverde -14, 3. Kwiatkowski -34, 4. Cunego, 5. Evans (Austr./BMC Racing), 6. Péraud (Fr./AG2R) všichni -36, ...9. Kreuziger -54.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!