Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Neumannová je opět mistryní světa!

Sport

  10:18
SAPPORO - Lyžařka Kateřina Neumannová obhájila titul mistryně světa v závodu na deset kilometrů volnou technikou. Čtyřiatřicetiletá olympijská vítězka tak v posledním velkém závodu své kariéry získala už třetí zlatou medaili.

Kateřina Neumannová právě obhájila zlatou medaili na MS v Sapporu. foto: ČTK

Neumannová vyhrála s téměř půlminutovým náskokem před vítězkou skiatlonu Olgou Zavjalovovou z Ruska. Třetí byla nečekaně Italka Arianna Follisová, která má spíš pověst sprinterky.

"Možná to podle výsledku tak vypadá, ale jednoduché to rozhodně nebylo. První kolo jsem jela s minimálním náskokem, to nic neznamenalo," uvedla. Do druhého kola se prý snažila držet tempo. "To ostatní spíš odcházely," podotkla vítězka.

"Když mi zahlásili před cílem půl minuty, zdálo se mi to neuvěřitelné. Bylo to příjemné, mohla jsem si dovolit jet trochu na jistotu, ve sjezdu jsem si připlužila. V konci jsem byla hodně unavená, ale bylo to tak trochu s úsměvem," řekla Neumannová. Po jejím stříbru ze skiatlonu a bronzu sprinterské dvojice Dušan Kožíšek, Milan Šperl má Česká republika již třetí cenný kov z MS a je zatím pátá v medailové bilanci.

"Jezdí tady ve vynikající formě a na bruslařské desítce nemá soupeřku. Věděla jsem, že bude těžké jí stačit, a věděla jsem, že vyhraje, už dlouho předtím, než dojela do cíle," složila vítězce poklonu Zavjalovová. 

Dnes však rodačka z Písku prokázala, že závod na deset kilometrů volně je její famózní tratí, na níž už podesáté stanula na nejvyšším stupni. K osmi vítězstvím ve Světovém poháru v této disciplině přidala už druhé zlato z mistrovství světa.

Po nevýrazné zimní sezoně byla šťastná ze skvělého rozloučení s poslední vrcholnou akcí kariéry. "Jsem ráda, že jsem se rozloučila takhle na úrovni, zatím jsem nepředváděla to, co jsem v létě natrénovala," řekla Neumannová. I kdyby se jí do konce sezony už nedařilo, netruchlila by. "Bylo to dobré loučení," dodala spokojeně.

Výsledky - ženy, 10 km volnou technikou:
1. Neumannová (ČR) 23:58,4,
2. Zavjalovová (Rus.) -26,5, 3. Follisová (It.)
-30,2 ...32. Janečková -2:10,8, 37. Nývltová -2:26,1, 49. Erbenová (všechny ČR)
-3:00,9.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!