Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neusser chce odpolitizovat český sport. Zdůraznil demokratické principy a transparentnost

Nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser vystoupil 18. května 2021 v Praze na briefingu. foto: ČTK

Praha - Nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser nepřichází jako zástupce malých ani velkých sportů, ale celého sportu a zejména dětského. Na úterním setkání s médii poté, co v pondělí v roli šéfa NSA nahradil Milana Hniličku, uvedl, že chce prostředí odpolitizovat a přijít s vizí pro sport do budoucna, kterou nyní postrádá.
  11:25

Hnilička končí v čele Národní sportovní agentury. Vyloučil, že by rezignace souvisela s kontrolou ministerstva

„Říkám předem, že tu nejsem jako zástupce malých ani velkých sportů, ale celého sportu a zejména dětského, který v této době potřebuje pomoc,“ řekl devětatřicetiletý bývalý brankář v pozemním hokeji Neusser. „Jsem tady proto, abych sloužil českému sportu a všem, kteří sportují a chtějí se hýbat. Chci rozhýbat český sport, což beru jako prioritu a závazek nás všech.“

Neusser se stal šéfem NSA v pondělí, ale podle svých slov byl v kontaktu se premiérem Andrejem Babišem už delší dobu. „První schůzku jsem měl minulý týden, kdy jsem představil svoje plány a představu, jak Národní sportovní agenturu posunout dál,“ řekl Neusser.

Původně usiloval o post předsedy Českého olympijského výboru a příští pondělí měl být protikandidátem Jiřího Kejvala. Nakonec se rozhodl pro roli šéfa sportovní agentury. „Z této pozice můžu český sport ovlivnit více než z pozice Českého olympijského výboru, proto jsem se rozhodl pro tuto funkci. Beru to trochu jako zodpovědnost vůči sportu,“ konstatoval Neusser.

Nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser vystoupil na...
Filip Neusser.

O post šéfa ČOV se jako první muž NSA nemůže ucházet a na olympijský výbor v úterý odešle dopis, že se kandidatury vzdává. Stejně tak opouští vedení Českého svazu pozemního hokeje a odstupuje z pozice kouče reprezentace žen. „To byla srdcová záležitost,“ pronesl.

Předsedové velkých sportovních organizací ocenili Hniličku za zásluhy o vznik a fungování NSA

Před volbami na předsedu ČOV byl velkým kritikem současného šéfa Kejvala. „Nikdo se nemusí obávat, že bych se mstil a dělal věci, který nebudou ku prospěchu sportu. Předpokládám, že se potkáme a řekneme si, jak jsme na tom. Nemusí se obávat, že by olympionici nejeli na olympiádu. Na druhou stranu budu požadovat a vždy prosazovat demokratické principy a transparentnost,“ řekl Neusser.

Věří, že ve funkci nebude jen do podzimních voleb. „Chci sportovní prostředí odpolitizovat, i když rozumím, že ne vždy to je lehký,“ řekl a dodal, že nenastupoval jen na pár měsíců. „To bych to toho nešel. Chci nastavit směr a věci, které budou ku prospěchu sportu, a takové principy, aby se do toho nezavlekla politika. Sport není v nejlepší kondici, tak to do toho nepatří.“

V první den ve funkci Neusser seděl od sedmi od rána s Hniličkou a seznamoval se s agendou agentury. Chce dokončit vyplácení letošních dotací. Chce pracovat a brzy představit plány do budoucna. „Ty ve sportu postrádám. Mám vizi, jak malinko měnit programy. Teď se to zkopírovalo a jsou i nové, v tom bych pokračoval, ale ohledně ostatních bych to chtěl pozměnit,“ uvedl.

Autor: