Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nezastavitelný Hirscher. Rakouský sjezdař opanoval poosmé v řadě Světový pohár

Sport

  15:49
Krajnska Gora - Rakouský lyžař Marcel Hirscher vyhraje poosmé v řadě celkové hodnocení Světového poháru. V obřím slalomu v Kranjské Goře sice skončil až šestý těsně za svým jediným konkurentem v průběžném pořadí Alexisem Pinturaultem, Francouz ale pro finále v Andoře odřekl start ve sjezdu a suveréna sezony tak už nemůže předstihnout.

Rakouský sjezdař Marcel Hirscher foto: ČTK

Třicetiletý Hirscher tak rozšířil svou sbírku křišťálových glóbů na 20 a vyrovnal rekord Američanky Lindsey Vonnové. Malé trofeje za slalom a obří slalom už si v této sezoně zajistil s předstihem.

Předposlední obří slalom sezony vyhrál ve Slovinsku Nor Henrik Kristoffersen. Úřadující mistr světa z Aare udržel vedení z 1. kola a vyhrál s náskokem 24 setin sekundy. Na druhé místo se překvapivě propracoval jeho krajan Rasmus Windingstad, třetí skončil Švýcar Marco Odermatt. Oba se v SP dostali na stupně vítězů poprvé v kariéře.

Hirscher si ve druhé jízdě o dvě místa pohoršil a na šestém místě ztratil na Kristoffersena 92 setin sekundy. Pinturault se propadl ze druhé na pátou příčku a před nedělním slalomem a čtyřmi finálovými závody v Soldeu ztrácí v celkovém pořadí na Hirschera 485 bodů. Jelikož ale v Andoře neabsolvuje kompletní program, rakouskému rivalovi náskok k triumfu stačí.

Mezi branky závodu ve Slovinsku, který začal kvůli mlze na trati s dvouhodinovým zpožděním, se v úvodním kole spustil i Kryštof Krýzl. Jediný český zástupce ve startovní listině ale jízdu po chybě nedokončil.

Autor: