Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Nezničitelný Váňa. Zase sedí v sedle

Sport

  9:00
PRAHA - Od jeho úrazu uplynul měsíc, ale žokej, chovatel a trenér Josef Váňa (59) už zase sedí v sedle. Ba co víc, navzdory prognózám lékařů tak učinil už čtrnáct dní po zlomenině stehenní kosti, kdy jeho paní dokonce hovořila o konci kariéry... "Chce to už jen měsíc a budu fit úplně," hlásí věčný optimista ze svého sídla v Chyši na Karlovarsku.

Spokojený Josef Váňa foto: Lidové noviny

LN: Co dělá vaše noha?
Lékař mě pochválil, takže dobrý. Kdyby můj zdravotní stav měl dostat známku jako ve škole, viděl bych to tak na tři. (úsměv) Chce to už jen měsíc a budu fit úplně.

LN: Takže jste ve svém původním odhodlání, že se do měsíce po úrazu posadíte do sedla, musel trochu polevit?
To nééé, já už sedím v sedle čtrnáct dní. Samozřejmě při tréninku. Přesně dva týdny po úrazu jsem si sedl na Tiumena. Ale to jsem jenom seděl a jen tak se projížděl. Teď už jsem schopný zvládat mnohem víc. Jen nemůžu skákat, to by bylo nebezpečné.

LN: Co na to říká lékař?
Dneska ráno viděl snímky a říká, že je to dobrý, takže jsem rád. Při chůzi se samozřejmě opírám o berle, musím odlehčovat. Bez berlí jsem na nohu ještě nestoupl, až teď mám dovolené postupně ji zatěžovat.

LN: Nemůžete při jízdě noze ublížit?
Na koni sedíte, váha je rozložená, třmeny mám povolené a jen klušeme. Jsou to takové odpočinkové práce. Počítám, že skákat budu až za ten měsíc další rehabilitace. Na noze mi trochu ochably svaly, ale už můžu jezdit na ergometru, což je prima.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...