Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vaidišová se může stát vzorem, říká o comebacku tenistky kouč Bolletieri

US Open

  15:45
NEW YORK (od našeho zpravodaje) - Trenér Nick Bollettieri působí jako pouťový vyvolávač, šaman i odborník s vytříbeným citem pro hru. Nicole Vaidišová se dřív připravovala v ­jeho akademii na Floridě a jeho mrzelo, že od tenisu utekla. „Měla na to, aby vyhrála grandslam. Možná si jednou uvědomí, že udělala chybu,“ řekl v ­září 2011. Teď se dočkal jejího comebacku.

Nick Bollettieri při návštěvě ČR foto: MAFRA - Materna Dan

Při setkání s českými novináři na US Open byl 83letý muž v­ obvyklé formě. Chytal je za loket, plácal po ramenou a sršel hláškami: „Nikdo neumí dělat rozhovory jako já!“

Co vás napadlo, když jste se dozvěděl o Nicolině návratu?
Především je na tom skvěle fyzicky. Zadruhé je v pětadvaceti pořád mladá. A zatřetí má moderní styl hry. Není to vracečka, ale ranařka. V minulosti byla úspěšná. A já věřím, že pro zbytek jejího života je velice důležité, že se pokouší vrátit. Ať to dopadne jakkoli.

Jak víte, že je ve formě?
Žije hned vedle akademie. Před cestou do New Yorku jsem ji potkal a ­pozdravil. Ve skutečnosti vypadala tak skvěle, že jsem se na ni chtěl podívat zblízka.

Proč myslíte, že dělá dobře?
Kdyby to nezkusila, ve 40 nebo 45 ­letech by jí to stále strašilo v hlavě. Třeba se vrátí a nabije si pusu. To je O. K.! Ale zkusila to. Podívejte se na Lučicovou. Je jí 32 let. Vezměte si, čím si musela projít (trýznil a ­zneužíval ji otec). Ale vrátila se. Nicole se může stát vzorem, ukázat klukům a holkám, že i v těch nejtěžších časech se můžou sebrat a pokusit se o cokoliv znova.

Budete jí fandit?
Vždycky! I v minulosti jsem byl na její straně. Její táta (otčím Aleš Kodat) je skvělý chlap, žije kousek od nás. Napište, že Nicole udělá comebackem hodně pro sebe a taky pro zbytek světa.

ČTĚTE VÍCE

Viděl jste ji teď někdy hrát tenis?
Ne. Ale ona nebyla nějaká křehká vločka. Bylo to eso! Nezaobírejte se tím, co bylo, kde a s kým. To není podstatné. Pište pozitivně, pánové! Později se může vdát, mít děti a dělat cokoliv ji napadne. Ale bude vědět, že se pokusila o návrat.

Jaké má podle vás šance? Může se znovu protlačit do Top 10?
Má výbušnou hru. Netlačí míče přes síť, nevrací je, nepinká. Hrála vždycky jako opravdová šampionka. Takže pokud je fyzicky fit a pořadatelé turnajů jí budou dávat volné karty - jsem si jistý, že budou - tak to půjde. Kdyby byla podprůměrnou hráčkou bez větších úspěchů, byl by to jiný příběh. Ale ona patřila do Top 10, hrála velký tenis.

V její době též na okruhu vládla silná generace, že?
Ano, tehdy byla spousta hvězd. Nicole se mezi nimi neztratila. Ale nebabrejme se v tom, co mohla a­ měla udělat. Berme to pozitivně a přejme jí hodně štěstí. A vyřiďte u­ vás, že miluju Prahu. Zbraslav!

Je podle vás důležité, že ji opět bude trénovat Aleš Kodat, pod nímž se prodrala do špičky?
Neznám podrobnosti, ale vím, že její táta tenisu fakt rozumí. A ještě napište, že Nick Bollettieri je boží chlap. O. K.?

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...