Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Novák se rozloučil s grandslamovými turnaji

Sport

  8:11
New York - Tenista Jiří Novák uzavřel svou grandslamovou kariéru v osmifinále US Open po třísetové prohře s jedním z nejlepších hráčů současnosti Rafaelem Nadalem.

Jiří Novák vrací podání Rafaela Nadala foto: ČTK

Jednatřicetiletý Čech se světovou dvojkou ze Španělska bojoval na centrálním kurtu Arthura Ashe dvě hodiny a deset minut a spolufavoritovi na celkový triumf podlehl 1:6, 6:7 a 4:6.

Až na jasně prohraný první set držel Novák s dvojnásobným šampionem z Roland Garros výsledkově krok. "Nebyla to otázka štěstí, ale herního umění a Nadal byl jednoznačně lepším na dvorci. Jsem rád, že jsem nedostal velkou nakládačku," řekl Českému rozhlasu Novák, který byl po vyřazení Andreho Agassiho nejstarším hráčem v mužském pavouku.

Po prvním setu to ovšem na jasnou záležitost vypadalo. Novák uhrál za necelou půlhodinu jen jednu hru a ve výměnách nestačil. Od druhého setu se ovšem obraz hry změnil a Novák byl Nadalovi vyrovnaným partnerem. "Druhý set jsem odehrál důstojně," řekl Novák. Servis ztratil až za stavu 5:5, ale pak prorazil poprvé a naposledy v zápase soupeřovo podání a vynutil si tie-break. V něm Španěl vyhrál 7:3.

V třetím dějství se opět Novákovi dlouho dařilo držet podání. Za stavu 4:5 ale umožnil Nadalovi první mečbol a sám utkání čopovaným bekhendovým úderem do sítě ukončil. Nevynucených chyb se oba hráči dopustili stejně, ale Španěl měl dvakrát více vítězných úderů.

Novák se proti Nadalovi jen těžko prosazoval. "Neměl jsem jak udělat bod. On se výborně pohyboval, v tom větru jsem se nemohl opřít stoprocentně do úderu a moc mi to neletělo," řekl tenista. Svůj poslední grandslamový zápas dvouhry si na centrkurtu přesto užíval.

"Nejsem Nadal nebo Federer, abych tady hrál pořád, a tohle je fantastická  atmosféra. Největší kurt na světě, a to hrozně motivuje," dodal.

Dvacetiletému Nadalovi Novák předpověděl velkou budoucnost. Už dnes je rodák z Mallorky druhý na světě a z antukového specialisty roste ve všestranného tenistu. "Dokáže hrát na každém povrchu, což je důležité. Opírá se o všechny zbraně, je to komplexní hráč, což dokázal ve finále Wimbledonu, což nikdo z nás moc nečekal. Právem mu patří druhá příčka a může se dostat na první místo světa," řekl Novák.

Autor: