Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Obr v Riu? Paralympiády se účastní 246 centimetrů vysoký volejbalista

Sport

  7:20
Rio de Janeiro - Tak toho opravdu nepřehlédnete. Íránský volejbalový reprezentant Morteza Mehrzad je s výškou 246 centimetrů suverénně nejvyšším účastníkem paralympijských her v Riu de Janeiru nejen letos, ale i v celé jejich historii. A zúčastní-li se i těch následujících, může být ještě o něco vyšší...

Íránský reprezentant měří úctyhodných 246 centimetrů. foto: www.twitter.com

Mortezovi Mehrzadovi totiž byla diagnostikována akromegalie – hormonální porucha, která se projevuje nadměrnou produkcí růstového hormonu. A tak zatímco stárnoucím lidem na centimetrech ubývá, Mehrzad stále roste.

„Když jsem ho viděl poprvé, chodil bez opory, nyní už musí mít berle. Lidé s jeho onemocněním se většinou nedožívají vysokého věku,“ říká Muhammad Ali Dahestani reportér Íránské televize.

Mehrzad před sebou ale nemá jen negativní prognózy. Momentálně se ze všeho nejvíce upíná k paralympijském turnaji volejbalu sedících, v němž je jeho země favoritem na vítězství. Na posledních sedmi paralympiádách Írán ani jednou nechyběl ve finále.

Kvůli své výšce se cítil v depresi, volejbal mu pomohl

Byl to právě volejbal, který Mehrzadovi před pěti lety změnil život. Do té doby byl vysoký mladík považován spíše za podivína, na kterého ostatní koukali skrz prsty. I to mu neustále dělalo starosti. „Cítil jsem se sám, byl jsem v depresi,“ přiznal Mehrzad. Teď je ale z íránského reprezentanta hvězda. „Každý se s ním chce fotit,“ dosvědčuje trenér íránské volejbalové reprezentace sedících Hadi Rezaei.

To je ale jen jedna z mála světlých stránek Mehrzadova handicapu. Na pořadu dne jsou u něj jinak spíše obtíže. Běžně se neobejde bez berlí či vozíku, které jsou jeho nezbytnou pomůckou zejména v důsledku toho, že jako patnáctiletý utrpěl závažnou pánevní zlomeninu. Tohle zranění totiž způsobilo, že jeho pravá noha přestala růst. V jeho 28 letech je už o 15 centimetrů kratší, než noha levá.

To ovšem na Mehrzadův výkon nemá žádný vliv, naopak je díky své výšce v týmu považován za jednoho z klíčových členů. „Vyhrává hodně míčů. Díky své výšce se téměř nemusí pohnout. Stačí, aby zvedl ruce,“ popisuje reportér.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.