Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Podmol v Liberci upadl a přišel o první místo

Sport

  22:43
LIBEREC - Španěl Maikel Melero vyhrál závod mistrovství světa ve freestyle motokrosu v Liberci. Český adept na titul Libor Podmol byl po pádu po posledním skoku čtvrtý a klesl z vedoucí pozice průběžného pořadí šampionátu. O jediný bod se před něj dostal Francouz David Rinaldo, druhý muž závodu.

MS ve freestyle motokrosu v Liberci. Podmol. foto: ČTK

Aby Podmol získal druhý titul mistra světa v kariéře, musí se v posledním podniku v polovině prosince v Sofii umístit před Francouzem. Nikdo jiný už se světovým šampionem stát nemůže.

Třetí místo v Liberci obsadil Australan Rob Adelberg, vítěz letošních prestižních Red Rull X-Fighters v USA, který do MS vstoupil až v minulém závodu vítězstvím v Rize. Další český závodník Petr Pilát byl po technických problémech s řízením nakonec šestý, poslední z finalistů.

MS ve freestyle motokrosu v Liberci. Podmol.
MS ve freestyle motokrosu v Liberci. Podmol.

Podmol vyhrál kvalifikaci závodu Night of the Jumps, který se do České republiky vrátil po dvou letech a do Liberce po pěti. Od rozhodčích dostal 341 bodů, ale daleko lepší triky si nechal na finále. Vysoké a daleké skoky, vesměs salta vzad, prokládal náročnými triky a dopady bez držení.

Při posledním skoku, za který rozhodčí udělují dvojnásobný počet bodů, se však nechal unést řevem fandících fanoušků v liberecké Tipsport Areně a nezvládl motorku při dopadu po náročném saltu vzad bokem. Několik minut ležel na zemi, ale po chvíli vstal a poděkoval nadšeným divákům. I přes pád dostal od sudích o sedm bodů více než v kvalifikaci.

Podmol má letos na kontě z devíti závodů jediné vítězství, ale byl pětkrát třetí a třikrát čtvrtý. Titul mistra světa získal už v roce 2010, čtyřikrát byl stříbrný a vyhrál také slavné X-Games.

Do seriálu se dnes po dlouhé pauze vrátil obhájce titulu Remi Bizouard z Francie, který si na jaře zlomil holenní kost, ale hned po prvním skoku zajel zpátky do depa a další účast vzdal. Další čeští závodníci na startu Martin Koreň a František Máca, který startoval na divokou kartu, vypadli v kvalifikaci.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!