Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: ‚Smrt není konec.‘ Herci Bosemanovi dali sbohem i LeBron James, Hamilton a další

Sport

  9:35
Los Angeles - V pátek tento svět opustil americký herec Chadwick Boseman, který ve věku pouhých třiačtyřiceti let podlehl rakovině tlustého střeva. S představitelem Black Panthera, jednoho ze superhrdinů od studia Marvel, se rozloučily také osobnosti ze světa sportu.

Basketbalista LeBron James (vlevo) a herec Chadwick Boseman. foto: Instagramový profil LeBrona Jamese.

Boseman ve své kariéře ztvárnil několik významných černošských osobností, např. hráče amerického fotbalu a bojovníka proti rasové segregaci Jackieho Robinsona nebo soulového zpěváka Jamese Browna. 

Do paměti většiny fanoušků se ale zapsal především rolí T’Chally, krále fiktivní africké země Wakandy, ve filmu Black Panther, který po uvedení do kin během necelého měsíce utržil více než miliardu dolarů (22 miliard korun).

Památku zesnulého herce uctila i celá řada významných sportovců. Jedním z nich byl basketbalista LeBron James. Před utkáním play-off NBA poslal Chadwicku Bosemanovi pozdrav do nebe.

LeBron James před zápasem play-off NBA.

James se k tragické události vyjádřil i na sociálních sítích. „Odpočívej v ráji, králi,“ napsal hráč Los Angeles Lakers na svůj instagramový profil. 

Rest In Paradise King ! #TheHellWith2020 #FCancer

29. srpna 2020 v 5:27, příspěvek archivován: 30. srpna 2020 v 17:33

Se vzpomínkou nezahálel ani nejlepší současný pilot formule 1 Lewis Hamilton: „Náš hrdina už není mezi námi. Jsem poctěn, že jsem tě mohl potkat. Díky za vše, co jsi pro nás udělal. Byl jsi tím nejlepším, nezapomeneme na tebe.“ 

Britský pilot v neděli ovládl Velkou cenu Belgie. Vítězství věnoval právě Bosemanovi, o čemž svědčí i předvedené gesto se zkříženýma rukama, které si celý svět oblíbil právě díky filmu Black Panther. 

Lewis Hamilton věnoval svůj triumf ve Velké ceně Belgie zesnulému Chadwicku Bosemanovi.

Ke stejnému kroku jako Hamilton po vstřelené brance v anglickém fotbalovém Superpoháru sáhl také útočník Arsenalu Pierre-Emerick Aubameyang. 

Pierre-Emerick Aubameyang přispěl gólem k výhře Arsenalu nad Liverpoolem.

Gabonský kanonýr v minulosti proslul nápaditými oslavami gólů se superhrdinskou tematikou. Při jedné z nich si na hlavu nasadil právě masku Black Panthera. „Byl jsi inspirací, která dalece překročila hranice filmu. Tvůj odkaz přetvrá. Wakanda Forever,“ stojí v příspěvku na Twitterovém účtu Arsenalu. 

Z fotbalových klubů se k Londýňanům připojila také Borussia Dortmund, která na Twitteru použila citaci ze snímku Black Panther: „V mé kultuře smrt není konec.“

Basketbalista Nicolas Batum si zklamaně povzdechl nad událostmi posledních měsíců. „Rok 2020 je nejhorší. Nejprve jsme přišli o Černou Mambu, teď o Černého Pantera,“ napsal hráč Charlotte Hornets k fotografii Bosemana s Kobem Bryantem, který zahynul v lednu při havárii vrtulníku. 

Svou soustrast vyjádřila i jedna z nejvíce ikonických sportovkyň tmavé plati v historii - tenistka Serena Williamsová. „Přivedl jsi dohromady miliony lidí a dokázal nás zabavit, vzdělat a rozesmát. Děkujeme,“ uvedla držitelka třiadvaceti grandslamových titulů.