Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Od Olympijského stadionu v Amsterodamu zmizí kontroverzní socha. Její zvednutá paže připomíná fašistický pozdrav

Sport

  12:29
Z místa před Olympijským stadionem v Amsterodamu bude odstraněna bronzová socha muže se zdviženou paží, jež připomíná fašistický pozdrav. Třímetrové dílo stojí u stadionu od roku 1928, kdy se v nizozemské metropoli konaly letní olympijské hry.

Kontroverzní socha zmizí ze stadionu v Amsterodamu foto: nltimes.nl

Kvůli soše ustanovila nadace spravující stadion komisi, jež původ kontroverzního gesta vyobrazeného muže vyšetřovala. Pozdrav zdviženou paží byl zaveden o čtyři roky dříve na OH v Paříži 1924 a byl myšlen jako takzvaný olympijský pozdrav. Zhruba v té době ho ale začalo využívat také fašistické hnutí Benita Mussoliniho v Itálii a později ho převzali nacisté v Německu.

„Musíte oddělit dvě věci. Je historický fakt, že tento pozdrav pochází z fašistické éry, na druhou stranu také víte, že záměrem tvůrce bylo, aby socha představovala takzvaný sportovní pozdrav. Ale jakmile zjistíte, že ten pozdrav se dá vysledovat až k fašismu, musíte jednat,“ řekla nizozemskému tisku Ellen van Haarenová z nadace Olympijského stadionu.

Dílo sochařky Gerardy Ruebové bude přeneseno do vnitřních prostor stadionu, kde bude součástí komentovaných prohlídek.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...