Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Odměna? Cuba libre až do rána

Sport

  14:20
OSTRAVA - Když smícháte rum, kolu, přidáte limetky a led, tak dostanete nápoj zvaný Cuba libre, tedy svobodná Kuba. „Budeme ho pít celou noc,“ smál se v Ostravě Dayron Robles. Jednadvacetiletý Kubánec včera večer nečekaně ozářil svým výkonem atletickou Zlatou tretru.

Světový rekordman. foto: ČTK


Trať dlouhou 110 metrů a plnou nástrah v podobě vysokých plůtků prolétl tak rychle jako nikdo před ním – za 12,87 sekundy. O pouhou setinu překonal světové maximum čínského hrdiny Liu Sianga. "Nedokážu říct, jestli to byl perfektní výkon. Prostě jsem se jen snažil běžet rychleji a rychleji,“ krčil rameny Robles a po tváři mu přebíhal rošťácký úsměv.

"Loni jsem tady běžel mizerně, tak jsem to chtěl odčinit,“ vysvětloval Kubánec.


Vysoký mladík s batůžkem na zádech, brejličkami a náušnicemi v obou uších vypadal po závodě spíše jako student americké univerzity než jako jeden z nejlepších sprinterů světa. Jednu extravaganci si ale ani mladý Kubánec neodpustil. Na hrudi se mu leskl zlatý Ježíš zavěšený na masivním řetězu. "Nosí mi při závodech štěstí,“ vysvětloval obdivovatel Sotomayora a Juantoreny.
Ze světového rekordu měl obrovskou radost, na ploše rozjařeně dováděl. "Teď jsem strašně šťastný,“ tvrdil a od pořadatelů vyinkasoval 25 tisíc dolarů (asi 400 tisíc korun).

Olympijské zlato je důležitější
Rázem se z něho stal největší favorit pro olympijský závod v Pekingu. Tam ho čeká velký duel s čínským hrdinou Liu Siangem. "Myslím, že ale pod větším tlakem bude Liu. Bude doma,“ přemítal Kubánec. "I když já nevím, jak to bude. Na hrách jsem ještě nebyl.“
Olympijské zlato chce ale Robles čínskému soupeři vyrvat. "Světový rekord můžete překonat kdykoli a kdekoli. Zlato je vzácnější a důležitější,“ tvrdil.

Robles kráčí vzhůru mílovými kroky a potvrzuje pověst ohromného talentu. "Měl jsem štěstí, že když jsem byl malý, tak jsem dobře rostl a měl jsem pevné kotníky, takže jsem se mohl věnovat překážkám,“ říkal. Světový rekord poprvé ohrožoval na podzim, ve Stuttgartu zaběhl 12,92 sekundy. Včera ubral dalších pět setin. "Ale ještě mám pořád co zlepšovat,“ podotkl Robles.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...