Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Za zlato 2,4 milionu. Odměny pro české olympijské medailisty zůstanou stejné

Judista Lukáš Krpálek získal před třemi roky v Tokiu zlatou medaili. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Čeští medailisté z olympijských her v Paříži dostanou stejné odměny jako za úspěchy v Tokiu před třemi roky. Za zlato obdrží 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 milionu a za bronz 1,2 milionu. Návrh Národní sportovní agentury dnes schválila vláda, sdělila ČTK mluvčí agentury Eliška Machová. Odměny se týkají nejen olympioniků, ale také medailistů z paralympijských her.
  16:01

Aktuální výše prémií platí od zimních olympijských her v Pchjongčchangu 2018, kdy ji dodatečně schválilo ministerstvo školství. To tehdy převzalo vyplácení odměn od Českého olympijského výboru. Stejné sumy pak inkasovali medailisté z olympijských her 2021 v Tokiu i zimní olympiády 2022 v Pekingu. V prémiích je zahrnuta i odměna pro realizační týmy.

Tenistky Krejčíková a Siniaková si předávají zlaté medaile za výhru v Tokiu (1. srpna 2021)

Od Tokia 2021 odměny úspěšným olympionikům vyplácí NSA, jejíž návrh schvaluje vláda. „Mohu potvrdit, že námi předložený návrh na odměny olympioniků vláda schválila. Odměny jsou schválené ve stejné výši jako na minulé olympiádě. Týká se to jak olympioniků, tak paralympioniků,“ napsala Machová.

Poslední letní hry přinesly české výpravě rekordních 11 medailí včetně čtyř zlatých. Olympijskými šampiony se v Tokiu stali judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, střelec Jiří Lipták a tenisový pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková.

Nižší než dosud byly prémie pro české olympijské medailisty naposledy na letních olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro, kdy sportovci dostali za individuální zlato 1,75 milionu korun, za stříbro 875.000 a za bronz 525.000 korun.

Autor: