Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympiáda rukojmím v boji velmocí. Amerika chce bojkot Číny, ta tvrdí: Vychováváme, nejsou to pracovní tábory

O olympijské hry se rozjel velký boj. foto: Reprofoto

Doporučujeme
PRAHA - V mezinárodním znění Olympijské charty hned dvakrát mezi základními principy olympismu najdete spojení „politická neutralita“. Poslední týdny více než kdy jindy ukazují, že jde už jen o černý inkoust na bílém podkladu.
  5:00

V úterý oznámila Severní Korea, že se nezúčastní letní olympiády v Tokiu. Oficiální důvod? Ochrana sportovců před pandemií covidu-19. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) i japonští pořadatelé odložených Her ale svorně prohlašují, že od olympijského výboru KLDR zatím nedostali žádné oficiální stanovisko. 

Protesty proti Číně rostou.
Olympijský stadion v Tokiu.

„MOV neobdržel žádnou oficiální žádost, aby byli sportovci KLDR osvobozeni od povinnosti účastnit se dle olympijské charty her v Tokiu,“ zní včerejší prohlášení největší sportovní organizace planety.

Tato slova potvrdila také japonská olympijská ministryně Tamajo Marukawaová. Informovala, že se vše snaží potvrdit, což je ale problém, jelikož druhá strana odmítá komunikovat, byť jen skrze videokonference.

Budou Američané bojkovat zimní olympiádu v Pekingu?

Do toho včera rozbouřil už tak pořádně divoké olympijské vody mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. „Měli bychom začít diskusi o bojkotu olympiády v Pekingu 2022. Věřím v koordinovaný přístup Ameriky a našich spojenců,“ vyťukal na svůj twitterový účet.

Bojkoty olympiád

  • 1976 – Hned 26 afrických zemí nepřijelo do Montrealu na protest proti apartheidu v JAR (ragbisté odehráli sérii přátelských duelů s Novým Zélandem, který na rozdíl od JAR do olympijské rodiny patřil).
  • 1980 a 1984 – Kvůli invazi Sovětů do Afgánistánu (1979) hry v Moskvě část západních zemí bojkotovala. Východní blok oplatil stejnou mincí o čtyři roky později, kdy se OH konaly v Los Angeles.

Reakce? Spíše zdrženlivá, opatrná. „Bojkoty odmítáme, protože se v minulosti ukázalo, že mají negativní důsledky pro sportovce, aniž by měly nějaký vliv na řešení globálních problémů,“ řekla prezidentka Amerického olympijského a paralympijského výboru (USOPC) Susanne Lyonsová.

Administrativa nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena obecně dělá od konce ledna solidní rozruch i na „apolitické“ sportovní scéně.

Už v lednu sám Biden podepsal kontroverzní opatření, které by mělo umožnit transgender sportovcům, kteří se narodili jako muži, soutěžit ve svém sportu se ženami v rámci školních a univerzitních klání a naopak.

Do toho USOPC začal zpochybňovat pravidlo 50 Olympijské charty, ve kterém se píše, že „na hrách není povolena žádná forma politických, náboženských nebo rasových protestů či propagandy.“

Důvod je nasnadě: síla hnutí Black Lives Matter, které protestuje proti policejní brutalitě, rasové nerovnosti a nespravedlnosti proti černochům.

Čína tvrdí, že menšiny ve střediscích vychovává

Pricova slova jsou reakcí na výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí o porušování lidských práv v Číně. Ta údajně masově umistňuje příslušníky národních menšin, jako jsou Tibeťané, Ujgurové či etničtí Mongolové do pracovních táborů. Peking oponuje, že jde o výcviková střediska, která mají pomoct potlačit islamistický extremismu.

„Je to nesmysl a navíc politizace sportu je v přímém rozporu s olympijskou chartou, škodí zájmům všech sportovců a mezinárodnímu olympijskému hnutí,“ reagoval na obvinění Američanů pro změnu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Jak vše dopadne, je momentálně ve hvězdách. Nabízí se dovětek, že se právě nyní rozjíždí ta pravá politika.

Protesty proti Číně sílí.

Price totiž prohlásil, že je dostatek času vše ještě vyřešit, ze zámoří zní hlasy, že bojkot by se nutně netýkal sportovců, ale jejich politických (diplomatických) doprovodů.

Což je ostatně také hlavní téma případné neúčasti KLDR na přelomu července a srpna v Tokiu. Týden po oznámení z Pchjongčchangu totiž pro změnu Jižní Korea oznámila, že MOV předložila nabídku na pořádání společných letních her 2032 právě se svým severním sousedem. Nejen toto téma pak měly obě strany projednávat právě v Japonsku.

Opravdu ještě někdo věří, že jsou olympijské hry apolitické?

Autoři: ,