Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Olympiádu má jistých šest biatlonistů v čele s Vítkovou. Zbytek zabojuje v Anterselvě

Sport

  10:41
Praha - Šestice biatlonistů Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Michal Krčmář, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr má jistou nominaci na únorové olympijské hry v Pchjongčchangu. Na šest žen a pět mužů bude tým doplněn po nadcházejícím Světovém poháru v Anterselvě.

Veronika Vítková. foto: Český biatlon - Petr Slavík

V sestavě se neobjeví úřadující mistryně světa ve sprintu Gabriela Koukalová, která kvůli zdravotním problémům do této sezony ani nenastoupila.

„Jde o naše nejlepší závodníky. Svoji formu ukázali jak v individuálních závodech, tak jako členové štafet,“ komentoval šéftrenér Ondřej Rybář na svazovém webu dosavadní jména v nominaci.

Svazy musejí Českému olympijskému výboru nahlásit složení reprezentací na olympiádu dnes. Biatlonisté ale stejně jako třeba lyžaři a snowboardisté mohou plnit kvóty až do neděle 21. ledna, proto je jejich nominace neúplná.

Nejblíže startu na olympiádě je z dalších žen nejspíše Markéta Davidová. „Lepší holky nyní nemáme,“ řekl trenér biatlonistek Zdeněk Vítek v Ruhpoldingu po šestém místě štafety, jejíž stabilní členkou Davidová je. O další místa budou usilovat ještě Lucie Charvátová, Veronika Zvařičová a Lea Johanidesová.

Mezi muži je na dvě zbývající místa pět adeptů. Jsou jimi Adam Václavík, Lukáš Kristejn, Ondřej Hošek, Tomáš Krupčík a také medailista ze Soči Jaroslav Soukup. „Jarda dobírá antibiotika, začíná se lehce hýbat. Uvidíme, v jaké bude po vysokých horečkách kondici,“ řekl Rybář.

Následně dodal, co případně hraje ve prospěch Soukupa: „Zkušenosti. Umí závodit pod tlakem, podržet štafetu.“ Formu před odletem na olympiádu budou biatlonisté ladit v kazašském Almaty. 

„Se střediskem a jeho zázemím jsem se seznámil loni během Světové univerziády, proto věřím, že tam nalezneme dobré podmínky k přípravě,“ řekl Rybář.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!