Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Olympijské nadšení na náměstí šílenců u stadionu

Sport

  14:55
PEKING - V olympijském Pekingu, kde je veškeré dění kolem sportovců a novinářů řízeno do nejmenších detailů, je jen málo míst skutečného lidového nadšení. Jedním z nich je parkoviště nedaleko národního stadionu zvaného Ptačí hnízdo, kde se scházejí "olympijští šílenci" - Číňani, kteří se do metropole sjeli z celé země, aby podpořili olympijské hry.

Trávník před hnízdem. foto: AFP

Hlavní olympijské sportoviště chrání drátěné mříže, obyčejným smrtelníkům je tedy nyní zapovězeno. Budí tak dojem nového Zakázaného města. Na jihozápad od nového stadionu je ale možné se procházet bez zábran a přiblížit se co nejvíce olympijskému snu.


Konají se zde improvizovaná představení, která vybízejí k fotografování. Muž, maskovaný jako slavný komik Charlie Chaplin, pravidelně předvádí své imitace. Kousek od něj je vystavena kopie národního stadionu. Je tu také invalida, který přišel o obě ruce a jednu nohu. Tomu se podařilo vyšít obrovský 48metrový transparent se symboly všech 56 čínských menšin.


Rozložil jej na chodník a usazen na koberci pokračuje ve své práci - díky jedné zdravé noze, která mu zbyla. Všichni, kteří z celé Číny urazili tisíce kilometrů, aby podpořili olympijské hry, se nacházejí právě zde. Někteří přijeli na speciálně upravených tříkolkách vyzdobených různými slogany a vysvětlivkami, jiní přijeli na dvou kolech.

Jedním z nich je dvaašedesátiletý důchodce Čao Čen-kchun, který se loni 16. června rozloučil se svou ženou a dvěma dospělými dětmi a vydal se na cestu. Před olympiádou projel celou Čínu a zavítal i do Vietnamu. Kudy projel, dokazuje množství oficiálních razítek, která sesbíral na bílé vlajce. Všechno se odehrává v duchu ideálu olympijských her. "Z celého srdce doufáme, že šampioni všech zemí dosáhnou vynikajících výsledků," říká Čao Čen-kchun, když kolemjdoucím vysvětluje svou motivaci. "Jak je to dlouho,
co jste vyjel?" ptá se ho jedna žena. "Je to už více než rok,"  dpovídá.

Replika hnízda.
Na motorce přijel i šedesátník Li Jung-chung, který absolvoval čtyřletou cestu se svými dvěma přáteli. "Denně jsme utratili 24 jüanů (zhruba 55 korun), museli jsme se vypořádat se spoustou problémů, ale podařilo se nám napsat jedny z nejkrásnějších stránek našeho života," uvedl. Mladý poeta s kovovou hůlkou v ruce zase davům lidí vypráví o svých objevech, které má zobrazeny na rozložených tabulkách. "Měl bys to dát na YouTube," radí mu jeden z posluchačů, když se dozví, že s mladíkem ještě nedělal rozhovor žádný televizní štáb.


Největší pozornost ale poutá opravdový kouzelník Sie Ťia-ťün, který pochází z Charpinu na severovýchodě země. "Jsem tu už od 30., přicházím každý den," říká. "A pokud to půjde i zítra, přijdu zas," dodává. Místo, které obsadili "olympijští šílenci", je ale den ode dne menší. Dnes, den před oficiálním zahájením olympiády, už byl vstup na hlavní část parkoviště u národního stadionu zakázán.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.