Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Návrat olympijského šampióna. Svoboda nastoupí na pětibojařském MS

Sport

  12:47aktualizováno  16:06
PRAHA - Po patnácti měsících se olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda vrátí k závodům. Na mistrovství světa ve Varšavě, kde bude Česko od 1. do 9. září reprezentovat nejmladší výběr v historii, nastoupí do dvoučlenné štafety mužů a možná i do mixu.

David Svoboda se zlatou medailí z Londýna. foto: ČTK

"Ze zdravotního pohledu pořád ještě mám limity, které mě omezují. Ale už se dá trénovat, připravit se na závody, a proto to jedu zkusit," řekl Svoboda na úterním tréninku na pražské Julisce, při kterém řešil problém s laserovou pistolí.

Po triumfu na olympiádě v Londýně 2012 trápily Svobodu chronické problémy s levou nohou. Naposledy závodil loni v Moskvě 1. června ve finále Světového poháru. Kvůli zranění především omezoval běžeckou přípravu a nemohl ani ideálně šermovat.

ČTĚTE VÍCE

"Bolí vždycky celý pětiboj, ale tentokrát to bude běh, který bude nejobtížnější. I když ve štafetě jsou poloviční vzdálenosti, takže bych to měl zvládnout," doufal Svoboda, který absolvuje štafetu mužů 2. září ve dvojici s talentovaným Janem Kufem.

Mám ambice být do šestého místa, říká Svoboda

Svobodu trápí hluboké svaly bérce levé nohy a s přesnou diagnózou měli lékaři dlouho problém. Poslední dva měsíce ale pětibojař cítil zlepšení. "Je to mnohem veselejší. Jsem vzhledem k omezením nejlépe připravený a těším se na závody," řekl.

Program MS ve Varšavě

Pondělí 1. září:  štafeta žen (Kodedová, Grolichová)
Úterý 2. září: štafeta mužů (Svoboda, Kuf)
Středa 3. září: kvalifikace žen (Kodedová, Bilková, Přibylová)
Čtvrtek 4. září: kvalifikace mužů (Kuf, Bilko, Svěchota, Sedlecký)
Pátek 5. září: finále žen
Sobota 6. září: finále mužů
Neděle 7. září: smíšená štafeta (tým bude určen později)

"Je těžké říci, jaké mám ambice. Řekněme, že spokojen bych byl s umístěním do šestého místa a od sedmého do desátého bych asi bych do vzduchu úplně neskákal," uvažoval Svoboda. "David vypadá na závod dost nažhavený, tak se na to těším, a když to bude všechno, jak má, tak to snad bude nějaká medaile," uvedl Kuf.

David Svoboda v cíli olympijského závodu.

Dvoučlenná štafeta mužů se na šampionátu uskuteční poprvé od roku 2009, kdy se mistry světa stali Svoboda s Ondřejem Polívkou.

V individuální soutěži se s Kufem představí junioři Martin Bilko a Ondřej Svěchota a mistr světa z roku 2002 Michal Sedlecký. Mezi ženami se pokusí prosadit Barbora Kodedová, Lenka Bílková a Eliška Přibylová.

"Tým je to extrémně mladý, z šesti jsou tři junioři a z toho vychází reálné ambice. Ve štafetách je složení silnější, ale těžko odhadnout, jak vysoko můžou myslet," řekl trenér Jakub Kučera.

Medaile českého týmu na posledních deseti MS

2004: 2. místo družstvo Capalini, Michalík, Sedlecký, 3. místo Capalini

2005: 2. místo družstvo Capalini, Michalík, Sedlecký, 3. místo štafeta Capalini, Michalík, Svoboda

2006: 3. místo družstvo Capalini, Michalík, Sedlecký

2007: 2. místo družstvo Svoboda, Michalík, Capalini, 3. místo štafeta Svoboda, Michalík, Polívka

2008: 2. místo Svoboda

2009: 1. místo štafeta Svoboda, Polívka, 1. místo štafeta Grolichová, Dianová, 2. místo Svoboda, 2. místo družstvo Svoboda, Michalík, Polívka

2010: 2. místo družstvo Polívka, Sedlecký, Svoboda

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč