Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Oštěpařské legendy Špotáková a Železný našli cestu

Sport

  15:27
PRAHA - Už čtvrtý týden léčí bolavý loket i achilovku klidem, s novým trenérem Janem Železným začala domlouvat plán přípravy na další sezonu, užívá si odpočinku. Kromě toho všeho se oštěpařka Barbora Špotáková (29) viděla se čtyřmi desítkami svých bratranců a sestřenic.

Barbora Špotáková. foto: ČTK

Také při zisku bronzové medaile na mistrovství Evropy v Barceloně vás trápil bolavý loket. V jakém stavu je nyní?
Loket nebolí, podobné je to s achilovkou. Jakmile jsem přestala závodit, všechno se zklidnilo. Lékaři říkali, že loket potřebuje šestitýdenní klid, a zdá se, že to bude v pořádku. Hlavně jsem ráda, že nemusím na žádnou operaci, i taková slova totiž zprvu padala.

Máte za sebou první týdny dovolené – co všechno jste stihla?
Užila jsem si to a užívám. S přítelem Lukášem jsme cestovali po Čechách, na Lipně jsme jezdili na in-linech a v Orlických horách na kolech, chodili jsme na bowling, navštívili plzeňský festival Pilsnerfest. Ale musela jsem utéct - byly tam tisíce lidí a každou chvíli chtěl někdo podpis nebo společnou fotografii, takže jsem za dvě hodiny byla naprosto vyčerpaná.

Také jste slavila maminčiny šedesátiny. Jaké to bylo?
Slavili jsme v Opavě, ona je z deseti dětí, takže vidět všech čtyřicet bratranců a sestřenic byla zábava. Hlavně Lukáš docela koukal... (smích) Delší odpočinek jsem už potřebovala, naštěstí je letos dost prostoru. Jsme v půli přípravy na olympiádu v Londýně a příští rok už tak dlouhou pauzu mít nebudu, mistrovství světa je v září.

Už jste s novým trenérem Janem Železným začali plánovat přípravu na příští rok?
Na podzim to bude podobné tomu, na co jsem byla zvyklá u Rudy Černého. Od půlky října budu nabírat kondici na Zadově, před Vánocemi pojedeme na Kanárské ostrovy. Začínám se na trénink těšit.

A co březnová cesta s Železného skupinou do Jižní Afriky? Trenér je zastáncem až pětitýdenního pobytu v teple, vy zase dlouhá soustředění nemilujete...
Našli jsme kompromis, střední cestu. Kéž by byla zlatá! (úsměv) Já trochu přidala, trenér ubral a vyšly nám z toho tři týdny v Africe.

Takže jste změnila jednu ze svých zásad?
Časy se mění, myslím, že už jsem schopná zvládnout i delší soustředění. Dřív jsem byla do tréninku hrozně hrrr, trénovala jsem jako o život. Jenže ono to nejde trénovat třeba měsíc úplně naplno. Myslím, že už umím i odpočívat.

A co plán závodů na rok 2011?
Ten se rýsuje ke konci zimy. Ale tahle sezona byla náročná, v předolympijském roce možná ubereme. A v halové sezoně si možná zazávodím na překážkách. My oštěpaři halovou sezonu nemáme, zařadit do přípravy nějaký závod není špatné. Trochu adrenalinu. Myslím, že nový trenér mi v tom bránit nebude.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...