Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Padají obvinění za řádění fandů

Sport

  15:01
OSTRAVA - Jednadvacet zraněných policistů, škoda okolo 200.000 korun a policejní opatření za 750.000 korun. To je výsledek nedělního řádění fanoušků na ostravském stadionu během zápasu Baníku Ostrava s pražskou Spartou ve fotbalové lize. Policisté na místě zadrželi 15 násilníků a sedm z nich obvinili. Tři stíhaní jsou Poláci.

Při prvoligovém fotbalovém zápasu mezi Baníkem a pražskou Spartou došlo 2. prosince v Ostravě k násilnostem v hledišti a střetům domácích příznivců s policií. foto: Vladislav GalonekČTK

Policie kritizovala klub, že podceňuje bezpečnostní opatření a k radikálním příznivcům je zbytečně benevolentní. Představitelé Baníku slibují, že se situace do začátku jarní části ligy změní.

Policisté se domnívají, že na nedělním řádění mají podíl polští fanoušci GKS Katovice, ke kterým se přidali příznivci Baníku. Ti si oblékli žluté čepky polského spřáteleného klubu, aby tak policistům zkomplikovali identifikaci. "Jsem přesvědčen, že vše bylo dopředu domluveno," řekl ředitel ostravské policie Rostislav Pavliska.

Během prvního poločasu rizikového zápasu násilníci vytrhali více než 300 sedaček, které pak házeli na zasahující policisty. K útokům použili i kameny, které podle pořadatelů uvolnili či našli uvnitř stadionu. Zranění policistů nejsou vážná.

Asi stočlenný dav výtržníků, který se pokoušel prorazit do sektoru
příznivců Sparty, se podařilo uklidnit až v okamžiku, kdy se proti nim
rozjeli čtyři jezdci na koních. Policisté zadrželi na stadionu 15 podezřelých, z toho sedm Poláků. V osmi případech se události řeší jako přestupek a sedm dalších si vyslechlo obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele.

Kriminalisté předpokládají, že počet obviněných bude podstatně vyšší. Společně s polskými kolegy nyní budou vyhodnocovat záznam potyčky a k agresivním fanouškům hledat jména.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....