Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Etapu věnovanou Pantanimu na Giru ovládl Narváez. Almeida dál veze růžovou

Cyklisté během dvanácté etapy italského Gira. foto: ČTK

Cesenatico - Od monumentu jednoho z nejslavnějších italských cyklistických šampionů na pláži v Cesenatiku vyrazil peloton do 12. dějství letošního Gira d´Italia. Slunečný den to ale nebyl. Naopak. Pro nejcennější výhru kariéry si po celém dni v dešti dojel prokřehlý Ekvádorec Jhonatan Narváez z Ineosu. Na čele průběžného pořadí se nic nezměnilo, dál vede Joao Almeida.
  17:06

Právě v této oblasti Marco Pantani vyrůstal. V nedaleké Ceseně se před 50 lety narodil. Dvanáctá etapa byla věnována jemu. A byla pořádně náročná.

Hlavně kvůli pouhým 14 stupňům a neustálému dešti, který cyklisty skrápěl po celou etapu. I proto se závodníci neustále všemožně zahřívali, foukali si teplý vzduch do dlaní, aby úplně nepromrzli.

Dvanáctá etapa italského Gira byla pro jezdce velmi náročná.
Dvanáctá etapa italského Gira byla pro jezdce velmi náročná.

Čtrnáctka cyklistů se vydala do úniku. A v průběhu dne si vypracovala až 14minutový náskok, který pak sice rapidně snížil tým NTT, ale o výhru v etapě se bojovalo v úniku.

Zatímco Simon Pellaud sbíral body do vrchařské soutěže, byli to Ukrajinec Marc Padun s Ekvádorcem Jhonatanem Narváezem, kdo 50 kilometrů před cílem zbytku skupiny ujeli.

V náročném terénu a za příšerného počasí si rychle vypracovali až dvouminutový náskok a bylo jasné, že si to rozdají o nejcennější prvenství kariéry.

Nový spurterský král. Démare vyhrál na Giru už čtvrtou etapu, druhý skončil opět Sagan

A mohl to být přece jen zajímavější finiš, kdyby Padun nemusel 25 kilometrů před cílem měnit kvůli technickým potížím kolo. Jenže měnil, a tak rázem ztrácel půlminutu. 

Ekvádorec na něj nečekal, a tak začala naháněná. Padun stáhl pět sekund, pak dalších pět. Chvíli byl rozdíl mezi oběma jen deset vteřin, ale opravdu jen chvíli. Padun se vydal ze všech sil, které v sobě měl a začal znovu ztrácet.

Třiadvacetiletý Ekvádorec si tak dojel pro první etapové vítězství na kterékoliv Grand Tour. Letos už celkově triumfoval na závodě Coppiho a Bartaliho. Nyní na Giru kraloval etapě věnované Marku Pantanimu.

Druhý projel cílem Padun, třetí Simon Clarke.

Promrzlou skupinu favoritů do cíle přivedl Brandon McNulty. K žádným velkým posunům v celkové klasifikaci nedošlo i přesto, že celý den na čele balíku pro Domenica Pozzoviva dřeli cyklisté NTT.

Těžko říct, co při této kopcovité etapě, kdy to ale z posledního stoupání stále bylo do cíle 25 kilometrů, závodníci jihoafrické stáje zamýšleli.

Každopádně se to nepovedlo.

V čele Gira tak dál zůstává Joao Almeida o 34 vteřin před Wilkem Kelderemanem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!