Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Paralympijský spor: rýsuje se smír

Sport

  17:12
Letitý spor v českém paralympijském hnutí je, zdá se, u konce. Došlo k tomu poté, co Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) dopisem pohrozil Českému paralympijskému výboru (ČPV), že pokud se do 19. dubna vztahy nenarovnají, budou Češi na paralympiádě v Londýně chybět.

Plavec vozíčkář. foto: Lidové noviny

PRAHA - Zúčastnil se paralympiády v Sydney v roce 2000, v Aténách o čtyři roky později se probil do finále. Finálová umístění vozil z mistrovství světa a z evropského šampionátu v roce 2001 má bronz. Plavec vozíčkář Vojtěch Franěk byl jednou z opor reprezentace.

Jenže s tím pak bylo utrum.

To když v roce 2005 tehdejší předseda České asociace tělesně postižených sportovců (ČSTPS) Jan Nevrkla pohrozil vystoupením z ČPV, pokud tento nezavede valnou hromadu, volby a nezprůhlední financování. Neuspěl, vedení ČPV považovalo jeho krok za právoplatný a ČSTPS přestal dostávat dotace.

Od roku 2005 začala v rámci ČPV fungovat nově vytvořená Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) – chceš reprezentovat, musíš do ní vstoupit.

Plavec vozíčkář Franěk: Když se všechno dostane do rovnějších kolejí, jenom dobře

"Já nešel, bylo mi to proti srsti. Popřel bych tím všechno, o co jsme usilovali," přibližuje Franěk, který tak přišel o paralympiádu v Pekingu a další světové a evropské šampionáty. "Mrzelo mě to, ale smířil jsem se s tím," dodává šestatřicetiletý špičkový programátor.

Nedávný dopis IPC může hodně změnit, byť je ČPV už od října z jeho řad podmíněně vyloučen. Hrozba historicky první české neúčasti na paralympiádě zřejmě zabrala.

"Naším prvořadým cílem je účast českých sportovců na paralympiádě, proto budou všechny podmínky IPC splněny," říká Pavel Lukeš, tiskový mluvčí ČPV. Na otázku, zda se to do 19. dubna dá stihnout, odpovídá jasně: "Musí se to stihnout, jiné volby není. Právníci obou stran se tím už zabývají."

ČPV musí podle IPC narovnat všechny závazky vůči ČSTPS a změnit stanovy. Podmínkou IPC je i sjednocení obou organizací tělesně postižených sportovců, ČSTPS (3000 členů) a ČATHS (1000). Také o tom by mělo jednat dnešní výkonné grémium ČPV.

"ČSTPS navrhuje rozpuštění obou organizací a vytvoření nového subjektu, my s tím souhlasíme," podotýká Lukeš k situaci, kterou již delší čas řeší i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Na grémiu se má řešit i otázka nástupce předsedy ČPV Františka Janoucha, který minulý týden rezignoval ze zdravotních důvodů.

"Bude se jednat i o zavedení valné hromady, voleb a o finančním vyrovnání s ČSTPS," dodává mluvčí Lukeš.

"Já už o účast na paralympiádě neusiluju, mám jiné priority a trénuju jen třikrát týdně. Ale pokud se všechno dostane do rovnějších kolejí, jenom dobře," míní plavec vozíčkář Vojtěch Franěk.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!