Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pásmo Viděno osmi připomnělo myšlenku olympismu

Sport

  23:32
PRAHA - Český olympijský výbor dnes večer připomněl svým členům i bývalým sportovcům význam olympijské myšlenky. Při obnovené premiéře filmu Viděno osmi, pojednávajícího o olympijských hrách 1972 v Mnichově, se navíc sešli v panelové diskusi i tři bývali spolužáci. Kromě režiséra Miloše Formana a předsedy ČOV Milana Jiráska totiž přišel i exprezident Václav Havel.

Zleva: Václav Havel, Miloš Forman a Milan Jirásek. foto: ČTK

"Dnešní večer je velmi výjimečný. Film Viděno osmi je pohledem osmi režisérů na olympijské hry 1972 v Mnichově. Chceme tím trochu připomenout olympijské myšlenky," řekl před projekcí mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Viděno osmi je fakticky pásmem krátkých autorských dokumentů. "Nevyniká jednotnou formou, jsou to spíš vize jednotlivých režisérů. Prostě osm unikátních pohledů," dodal Kliment. Během večera ovšem došlo jen na pět částí.

V pondělním večeru se do malého sálu kina Ponrepo dostavila smetánka českého sportu. Téměř jako první přišla legendární olympionička Dana Zátopková a mezi hlavami jednotlivých sportovních svazů bylo možné postřehnout i další známé tváře olympijské minulosti.

Havel, Forman a Jirásek usedli před zaplněný sál až krátce před osmou hodinou. Během následující půlhodiny vzpomínali na dětství i na dobu, kterou spolu strávili na internátě. Došlo samozřejmě i na jejich vztah k olympijskému hnutí i k samotnému sportu.

Nejbrutálnější zápis mnichovské olympiády do historie začali diktovat arabští teroristé 5. září 1972. Forman byl bezprostředně u toho. "Viděl jsem tu tragédii, bydlel jsem padesát metrů od té budovy, kde se to stalo. Ráno jsem se probudil a viděl jsem to z okna, měl jsem výhled na celé náměstí. Tou dobou už byli dva Izraelci mrtví," zavzpomínal dnes Forman.

I přes tragické okolnosti Formanova část filmu ve své době způsobila značný rozruch a i dnes bavila diváky svým lehce neuctivým humorem. "Jsem na ten film strašně pyšný," řekl po sedmatřiceti letech od natočení pozdější majitel dvou Oscarů.

Autor: