Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pelta s Janstou kvůli dotacím před soudem. ČUS se chce hájit, jednání bylo ale odročeno

V popředí (zleva) bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, generální sekretář České unie sportu (ČUS) Jan Boháč a předseda ČUS Miroslav Jansta 15. června 2020 před začátkem jednání u pražského městského soudu. Obžaloba je viní v kauze sportovních dotací ministerstva školství. foto: ČTK

Praha - Česká unie sportu (ČUS) tvrdí, že měla právo se v roce 2017 vyjádřit k návrhu rozdělení dotací, který považovala za nespravedlivý. Hodlá to vysvětlit u soudu, jehož hlavní líčení v případu rozdělování sportovních dotací mělo začít dnes, ale bylo odročeno na úterý. Mezi obviněnými jsou její předseda Miroslav Jansta, generální sekretář Jan Boháč i ČUS jako právnická osoba.
  9:55

Bouřlivý trenér brněnských dorostenců: Jak vypadali po karanténě byla tragédie, nejsme soubor písní a tanců

Tehdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová s ředitelem ministerského odboru sportu Zdeňkem Břízou a Boháčem při rozdílení dotací podle obžaloby zjednali na základě Janstova požadavku výhodnější podmínky pro ČUS, která dostala navíc 11,5 milionu korun na úkor Českého olympijského výboru a České obce sokolské. Obviněným za to hrozí pět až dvanáct let vězení.

ČUS se hájí, že jen reagovala na „svévolný“ postup úřednice ministerstva školství, která v původním výpočtu dotace nerespektovala předepsané parametry. „K dispozici je několik nezávislých posouzení, ministerstvo si také provedlo vlastní audit. Máme odborný posudek od senátora Lukáše Wagenknechta. Všechny posudky zpochybňují výpočet úřednice a konstatují, že ministerstvo za vedení Kateřiny Valachové nerozdělovalo dotace podle měřitelných kritérií,“ uvedl v tiskové zprávě Jansta.

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta (v popředí vlevo) 15....
V popředí (zleva) bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta,...

V návrhu měla ČUS obdržet 48 milionů korun, Česká obec sokolská 46 a Český olympijský výbor 60. Patnáct milionů z částky pro ČOV úřednice kalkulovala za členskou základnu, i když samotný ČOV v žádosti uvedl, že žádné členy nemá. ČUS s více než milionem členů měla „na členy“ dostat 20 milionů korun.

Proti tomu se tehdy Jansta jako šéf ČUS ohradil. „Jsem souzený za to, že jsem upozornil na manipulaci úřednice, která na pozvání předsedy ČOV jezdila na lukrativní zájezdy - olympijské hry a na další jimi pořádané mezinárodní akce. Svévolně zfalšovala výpočet pro rozdělování peněz a jako předseda největšího spolku jsem se přirozeně cítil být ošizen a ozval jsem se. Bojoval jsem za peníze, které měly jít na činnost klubů po celé republice,“ hájí se Jansta. ČOV dříve uvedl, že pozvánky pro politiky a ministerské úředníky jsou běžnou praxí, která se uplatňuje všude na světě.

Jansta cítil právo na komentování návrhů rozdělování dotací i kvůli tomu, že byl v době vlády tehdejší ministryně školství Valachové místopředsedou Národní rady pro sport a garantem problematického dotačního programu III. „Také další střešní organizace se vyjadřovaly k návrhům na rozdělení dotací, měly na to své názory,“ poznamenal.

Zmínil se také o aktivitě předsedy ČOV Jiřího Kejvala, na jehož žádost Český olympijský výbor dostal v roce 2017 mimořádnou dotaci 76 milionů korun mimo dotační programy. ČOV tehdy uvedl, že tuto částku potřeboval na aktivity spojené s účastí na soutěžích a přípravu olympioniků, mimo jiné na zajištění přípravy a účasti českého týmu na ZOH 2018 v Pchjongčchangu. Bývalá ministryně školství Valachová i později trvala na tom, že kvůli účasti na olympiádě bylo přidělení této mimořádné dotace nezbytné.

Soud, ve kterém je obviněna také Fotbalová asociace ČR a její bývalý předseda Miroslav Pelta, nemohl dnes začít kvůli absenci obžalované Kratochvílové. Bývalá náměstkyně ministerstva školství zaslala pražskému městskému soudu omluvu, že je hospitalizovaná v Brně. Soudkyně si ale vyžádala stanovisko lékařů, podle nichž je Kratochvílová schopna účasti na jednání, proto jí prostřednictvím advokátů přikázal, ať dorazí v úterý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!