Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Phelps si může vydělat 100 miliónu dolarů

Sport

  11:24
PEKING - Zisk osmi zlatých medailí na olympijských hrách v Pekingu zřejmě finančně zabezpečí amerického plavce Michaela Phelpse do konce života. Podle jeho agenta může nedávné vítězné tažení přinést nejúspěšnějšímu sportovci olympijské historie od sponzorů až 100 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun).

Michael Phelps (uprostřed) jako olympijský vítěz na 200 m volným způsobem. foto: ČTK

Překonání rekordu Marka Spitze v počti vítězství na jediných hrách zajistilo Phelpsovi velké množství komerčních příležitostí. Podle Petera Carlisleho dokonce denně dostává přibližně padesát nových nabídek na spolupráci. "Jaká je hodnota osmi zlatých medailí v hlavním vysílacím čase? Řekl bych, že za celý jeho život to bude asi 100 milionů dolarů," řekl deníku Wall Street Journal Carlisle, jehož třiadvacetiletý klient již nyní má uzavřené kontrakty s výrobcem plavek Speedo, sítí hotelů Hilton či výrobcem hodinek Omega.

Také podle marketingových expertů oslovených deníkem se dá očekávat, že z Phelpse se nyní stane superhvězda, o kterou se budou přetahovat všechny značky. Dokonce odhadují, že výrobce sportovních oděvů a obuvi Nike mu nabídne 40 až 50 milionů dolarů, aby propagoval jeho novou plaveckou kolekci a ukončil spolupráci s konkurenčním Speedem. To se naopak bude snažit svého hlavního koně udržet ve stáji.

Phelps již nyní údajně od americké reprezentace získal pět milionů dolarů. Vyšší prémii za vystoupení v Pekingu žádný sportovec nezískal. Zásluhu na tom vedle počtu medailí má i fakt, že právě plavání bylo v Americe jako jediná sportovní disciplína přenášeno v hlavní vysílacím čase.

Autor: