Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plavec Phelps je zpět. A chce rekordy

Sport

  18:30
PRAHA - Rok a půl klidu skončilo. Plavecké rekordy v bazénech by se měly opět začít přepisovat. Tentokrát se však závodníci na mistrovství světa v Šanghaji, které začalo o víkendu, musí obejít bez speciálních celotělových plavek.

Michael Phelps foto: Reuters

Právě hlavně díky nim se v letech 2008-2009 neustále měnily historické tabulky. Po jejich zákazu přepisovaní rekordů ustalo. Nyní však všichni očekávají, že by to měl šampionát změnit. "Uvidíme rychlejší závody než kdykoli předtím, i když máme obyčejné plavky," pravil americký fenomén Michael Phelps. "Jsem nejpovolanější osoba, která by to měla vědět, ne?" dodal s úsměvem.

Jenže v první den závodů zrovna nezářil. Spolu se svými americkými kolegy prohrál štafetu na 4 x 100 metrů a bral jen bronz… Právě Phelps je v Šanghaji nejsledovanější osobou. Phelps ovládl olympijské hry 2008 v Pekingu s osmi zlatými medailemi, pak se však dlouho trápil.

Na šampionátu v roce 2009 se musel sklonit před Němcem Paulem Biedermannem, který ho porazil na dvoustovce volným stylem – tedy v disciplíně, které rok předtím v Pekingu dominoval.

Generálka na Londýn
Navíc se v té době potýkal i s problémy v osobním životě. V bulvárních médiích totiž vyšla fotografie, na které inhaluje z dýmky, která se běžně používá pro kouření marihuany. Z ikony, dávané v Americe za vzor dětem, se tak stal rázem "vyvrhelem".

Možná i to promluvilo do jeho mizerných výsledků. Teď je však podle vlastních slov zpět. A šanghajský šampionát bere jako generálku na londýnskou olympiádu, po které chce ukončit kariéru. "Hodně jsem trénoval a jsem dobře připraven. I já budu chtít překonat světový rekord," prohlásil šestadvacetiletý plavec.

Obléci si teď může už jen plavky po kolena. I přesto však podle něj dojde na rekordy. "Mnoho lidí se začalo víc soustředit na trénování technických detailů. V bazénu i mimo něj pracují na spoustě malých věcí, které ale v součtu přinášejí velké výsledky," vysvětloval rodák z Baltimore.

"Hodně lidí teď dokonce plave rychleji bez celotělových plavek než v nich," přidal. Phelps se kvůli aklimatizaci připravoval v australském Gold Coast. Na šampionátu ho čekají závody na 200 m volný způsob, 100 a 200 m motýlek, 200 m polohový závod a tři štafety.

V té první – včerejší kraulařské na 4 x 100 metrů – ale hned prohrál. Favorizovaní Američané získali totiž "jen" bronzové medaile. "Nezačali jsme tady tak, jak jsme si představovali. Je to škoda, ale snad budeme mít o to větší motivaci v dalších závodech. Říkal jsem ale, že chci být rychlejší než loni, a byl jsem rychlejší než loni," líčil Phelps, který na prvním úseku prohrál s Australanem Jamesem Magnussenem o více než půl sekundy.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!