Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vydřená výhra na úvod. Perušič se Schweinerem zdolali zkušené Nizozemce

Ondřej Perušič a David Schweiner foto: AP

Mistři světa v plážovém volejbalu Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem zahájili na turnaji Pro Tour kategorie Elite v Dauhá sezonu vybojovanou výhrou 2:1 na sety nad zkušeným nizozemským párem Alexander Brouwer, Robert Meeuwsen. Češi ztratili úvodní sadu a prohrávali i v tie-breaku, ale nakonec zvítězili 18:21, 21:17, 15:12.
  18:03

„Rozhodně to z naší strany nebyl příliš oslnivý vstup do sezony, ale za vítězství jsme rádi. Úvodní zápasy napověděly, že skupina bude ještě velmi zamotaná a jedna výhra na postup do play off nemusí stačit,“ řekl ČTK Perušič. „Nizozemci jsou tým, proti kterému hrajeme neradi. Vždy hodně riskují jak na podání, tak na útoku. Proto také občas hrají téměř bezchybně, ale pak několika chybami v řadě zápas prohrají,“ doplnil devětadvacetiletý polař.

V prvním setu pražští plážoví volejbalisté i díky několika Schweinerovým blokům brzy odskočili do čtyřbodového vedení, ale Nizozemci se ve větru záhy dotáhli a sadu nakonec s přehledem získali. Také druhý set začali úřadující šampioni z Mexika lépe a tentokrát náskok udrželi.

V tie-breaku nizozemští mistři světa z roku 2013 díky pětibodové šňůře vedli 7:3, ale svěřenci italského trenéra Andrey Tomatise postupně vyrovnali na 11:11 a v dramatické koncovce dominovali. Nizozemce zdolali podruhé za sebou po předchozích čtyřech porážkách.

„Začali jsme několika dobrými Davidovými bloky, ale moje hra na ztrátě byla vyloženě špatná. V obraně se nám kromě úvodu příliš nedařilo až do tie-breaku. Druhý set jsme naštěstí zvládli udržet vedení ze začátku, přestože za stavu 18:16 mohla veledůležitá výměna dopadnout jakkoliv. V tie-breaku nám konečně zafungovala taktika nastavená od trenérů, a také jsme se konečně mohli opřít o lépe umístěné podání a následnou obranu,“ řekl Perušič.

Turnajové dvojky Perušič se Schweinerem se ve čtvrtek na katarském písku, kde před třemi lety slavili první ze tří triumfů na elitním světovém okruhu, utkají s Brazilci Andrém a Georgem a další nizozemskou dvojicí Matthew Immers, Steven van de Velde. Vítěz skupiny postoupí přímo do čtvrtfinále, druhý a třetí tým čeká předkolo.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite

v plážovém volejbalu v Dauhá:

Muži:
Skupina B:

Perušič, Schweiner (2-ČR) - Brouwer, Meeuwsen (10-Niz.) 2:1 (-18, 17, 12).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!