Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plíšková si zahraje finále Wimbledonu. O vysněný vavřín se utká s jedničkou Bartyovou

Karolína Plíšková slaví získaný bod v semifinále Wimbledonu. foto: ČTK/AP

Londýn - Tenistka Karolína Plíšková postoupila poprvé do finále Wimbledonu. Česká hráčka porazila v semifinále na trávě v All England Clubu turnajovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska 5:7, 6:4 a 6:4. O svůj první grandslamový vavřín bude hrát v sobotu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Australanka v prvním semifinále zdolala Němku Angelique Kerberovou 6:3 a 7:6.
  18:36aktualizováno  19:31

Plíšková po suverénní výhře postoupila do semifinále Wimbledonu. Muchová naopak vypadla

Devětadvacetiletá Plíšková je první Češkou ve finále Wimbledonu po sedmi letech. Navázala na Petru Kvitovou, vítězku londýnského turnaje z let 2011 a 2014. Slavný travnatý grandslam vyhrály i Jana Novotná (1998) a devětkrát rekordmanka Martina Navrátilová, ale ta získala všechny tituly pod americkou vlajkou.

„Jsem ve finále a to je samozřejmě skvělé, úžasný úspěch,“ řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. „Byl to skvělý tenis z obou stran. Ona hrála tak rychle, že je těžké přemýšlet, co se děje. Vydržela jsem soustředěná a jsem přešťastná, že jsem prošla do finále.“

Grandslamový turnaj může mít podruhé za sebou českou vítězku. Na pařížské antuce v červnu senzačně triumfovala Barbora Krejčíková. Plíšková je ve finále na turnaji velké čtyřky podruhé v kariéře. Poprvé se do něj dostala v roce 2016 na US Open, kde prohrála s Kerberovou.

Bartyová, která měla díky postupu do semifinále jisté, že zůstane světovou jedničkou, si zahraje o druhý grandslamový titul. Poprvé uspěla předloni na Roland Garros. Ve Wimbledonu může navázat na svůj úspěch z juniorek, mezi kterými zde zvítězila před deseti lety.

Autor: