130 let

Ruská tenistka Maria Šarapovová | foto: ČTK

Pod Connorsem začala porážkou. Kouč mě nutí dřít, vypráví Šarapovová

Sport
  •   13:09
CINCINNATI/PRAHA - Ruská tenisová hvězda se poprvé v soutěžním zápase představila pod novým koučem, legendárním bouřlivákem Jimmym Connorsem. Ale stejně jako ve Wimbledonu vypadla hned ve 2. kole turnaje v Cincinnati. V dramatu prohrála se Sloane Stephensovou 6:2, 6:7, 3:6.

"První set a půl jsem hrála dobře, ale pak jsem přestala být trpělivá a začala dělat moc chyb," vysvětlovala Šarapovová. Když se před měsícem rozešla s trenérem Thomasem Högstedtem, uvedla jako oficiální důvod nemožnost švédského kouče s ní nadále cestovat. Kdekdo však v jejím činu viděl úmysl posunout svou hru ještě o kus výš. Podobně jako to dokázal Andy Murray pod Ivanem Lendlem. Příměr se nabízí tím spíš, že si Ruska vybrala jako kouče Američana Jimmyho Connorse, jednoho z někdejších Lendlových rivalů.

Americká tenisová legenda Jimmy Connors

"Já si ale myslím, že to je trochu jiné, protože jsem s ním začala spolupracovat v době, kdy už mám vyhrané čtyři grandslamy," vysvětlila světová trojka. To Murray dobyl titul z turnajů "velké čtyřky" až pod Lendlovým vedením. "Určitě už vím, co je potřeba k tomu, aby člověk něčeho dosáhl. Už se mi to párkrát povedlo. Spíš mi šlo o pracovní morálku a o zkušenost, kterou mi nový trenér může předat. Hodně toho dokázal." Šarapovová v Cincinnati poprvé promluvila o spolupráci, která ji může vynést ze třetího místa žebříčku zpátky na trůn, na nějž už v minulosti dvakrát usedla.

Connorse si vybrala i na základě pět let staré osobní zkušenosti

Connorse si vybrala i na základě pět let staré zkušenosti, kdy spolu poprvé krátce spolupracovali, ačkoliv tenistku v té době ještě trénoval Michael Joyce. "V této fázi mé kariéry nebude Connors nic drasticky měnit. Ale má mi hodně co říct," vysvětlovala 26letá Ruska. "Hodně mi prospívají jeho zkušenosti a vědomosti. Společný čas i práci si užívám." Šedesátiletý Connors vedl v letech 2006-2008 krajana Andyho Roddicka, v poslední době připoutal pozornost především svou kontroverzní autobiografií The Outsider, v níž otevřeně popsal svou závislost na sázení i divoký milostný život.

Ruská tenistka Maria Šarapovová

Když však měl odpovídat na dotazy novinářů ohledně spolupráce se Šarapovovou, zůstal strohý: "Zatím jsme na začátku." Společné tréninky tak přiblížila alespoň jeho svěřenkyně: "Jeho filozofií je, že tvrdou práci nic nenahradí. To mi zdůrazňuje na každém tréninku." Prohra s americkou kometou Stephensovou ještě nic zásadního neznamená. Až budoucnost ukáže, zdali "Máša" a "Jimbo" naleznou společně pro Šarapovovou cestu zpátky na vrchol.

Autor: