Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Žokeje kliďase Kalába, jenž by se rozdal, zalehl bělouš

Sport

  8:00
PRAHA - Miloval rodinu a své tři dcery, jezdil do Brna do práce, staral se o dům i o pole. Ale jeho další velkou láskou byli koně. Dokonce si splnil sen a pečoval o ně doma. Žel, právě koně se stali jeho osudem. V neděli 2. května 2010 jej na dostihovém závodišti Dvorska na jihu Brna při výběhu ze zatáčky do cílové roviny zalehl jeho kůň Richie.

Žokej Zdeněk Kaláb foto: Archiv Kristýny Kalábové a Josefa Vymazala

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Amatérský rovinový jezdec Zdeněk Kaláb, který pár dní předtím oslavil 46. narozeniny, po převozu do brněnské nemocnice svým zraněním podlehl. Nebe se otevřelo a všechny přítomné začal skrápět déšť. Nebo spíše slejvák. Těch přítomných nebylo málo – u kostela v Blažovicích na Brněnsku se tlačilo na čtyři stovky lidí, mezi nimi množství těch od koní, z nichž mnozí nesli věnce ve tvaru podkovy. Všichni se přišli rozloučit se Zdeňkem Kalábem.

A právě po začátku smutečního obřadu se spustil liják. „Dostal jsem povolení odejít... Zde vracím klíče od dveří svých. Byli jsme dlouho sousedy, nyní nadešel můj den a lampa, která osvětlovala můj kout, dohořela. A jestli jsem někomu ublížil, prosím, odpusťte, protože není na světě člověka, který by se nedopustil chyby. Tak rád jsem byl mezi vámi...“

Celý článek si dočtěte v sobotním vydání Lidových novin.