Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Policie by zasáhla tak jako tak

Sport

  19:58
PRAHA - Derby pražských "S" opět nastavilo nemilosrdné zrcadlo poměrům v našem fotbale. Ostatně jak bychom mohli chtít, aby se příznivci v ochozech chovali slušně, když fotbaloví bosové se chovají ještě hůř. Ale to je jiná písnička. Pozitivní záležitostí na trapnosti, která se odehrála v podndělí byl profesionální zákrok policie. Jak vidí zásah policejní mluvčí Iva Knolová?

Iva Knolová o manévrech při derby. foto: ČTK

Jaká je konečná bilance zadržených osob po pondělním derby?

Celkem bylo zadrženo 26 osob, 21 lidí pro podezření ze spáchání trestného činu, pět pak kvůli spáchání přestupku.

Už víte, na kolik se vyšplhaly náklady na celou policejní akci?

Tato čísla zatím známa nejsou.

Co se obecně stane s člověkem, který nemá dostatek rozumu na to, aby se na fotbale choval slušně a dělá podobné problémy, kterých jsme byli svědky na Strahově?

Takovýto "fanoušek“ je nejdříve vyveden ze stadionu, poté ho čeká prohlídka a odvoz na policejní stanici. Tam je zjištěna jeho totožnost a je předveden k podání vysvětlení. To může odmítnout. Poté se rozhodne o jeho případném obvinění. Pokud padne a jedná-li se o jednoznačné provinění, je jeho případ dále řešen ve zkráceném řízení, jehož cílem je, aby případný trest přišel co nejrychleji po provinění.

Jaký hrozí těmto chuligánům trest?

Samozřejmě záleží na tom, co přesně hříšník spáchal. Pokud se budeme bavit například o výtržnictví, hrozí mu odnětí svobody až na dva roky, jedná-li se o opakované provinění či pokud působí v nějaké organizované skupině, může jít do vězení až na tři roky.

Ministr vnitra chce stáhnout policisty z fotbalových stadionů s vysvětlením, že za udržení pořádku je jako v jakémkoli jiném případě odpovědný organizátor akce, tedy fotbalový klub. Dokážete si představit, že by v pondělí nebyla přímo na stadionu přítomna policie a udržení pořádku by bylo pouze na pořadatelské službě?

Policie má na starosti udržení pořádku ze zákona. To znamená, že pokud by nastala podobná situace jako v pondělí, policisté by zasáhli tak jako tak.

Autoři:
Témata: policie, Strahov

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!